Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Delna" uzraudzīs iespējamo pārkāpumu izmeklēšanu Rīgas domes Satiksmes departamentā

© f64.lv, Ilze Zvēra

Biedrība "Sabiedrība par atklātību Delna" sadarbosies ar Rīgas pašvaldību, lai izvērtētu Rīgas domes Satiksmes departamentā nesen konstatēto pārkāpumu izmeklēšanu un uzraudzītu dienesta pārbaudes procesu, aģentūru LETA informēja domes Ārējas komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Edīte Matuseviča.

Pašvaldība ar "Delnu" slēgs sadarbības līgumu, paredzot gan stingras konfidencialitātes prasības, gan "Delnas" tiesības sniegt publiskus komentārus par konstatēto. "Delna" uzraudzības gaitā pievērsīs uzmanību gan pašvaldībā saņemtajam trauksmes cēlēja ziņojumam, gan jau veiktajam pārbaudes procesam, kā arī sekos tālākajai disciplinārlietu izmeklēšanai līdz to noslēgumam, klāsta pašvaldība.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange apgalvo, ka publiskajā telpā patlaban notiekot maldīgas informācijas izplatīšana par dienesta pārbaudi un procesā esošo disciplinārlietu izmeklēšanu, tāpēc viņš uzrunājis "Delnu", lai izvērtētu dienesta pārbaudes procesu un nodrošinātu neatkarīgu disciplinārlietu izmeklēšanas uzraudzību.

"Delnas" direktore Inese Tauriņa norāda, ka šāda sadarbība atbilst "Delnas" statūtos un stratēģijā izvirzītajiem mērķiem pašvaldību atbalstīšanas, uzraudzības un atklātības veicināšanas jautājumos. Viņas ieskatā, dome demonstrē, ka jaunajā Pašvaldību likumā akcentēto sabiedrības iesaisti ir iespējams īstenot dažādos veidos, tostarp, iesaistot sabiedrības pārstāvjus pašvaldības procesu uzraudzībā, tādējādi veicinot pašvaldības atklātību.

Jau ziņots, ka 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā tika konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

Disciplinārlietas izmeklēšana atbilstoši Darba likumam jāveic mēneša laikā, un tā tiks pabeigta līdz 15.jūlijam.

Uz amatpersonu atstādināšanas laiku departamenta direktora pienākumu izpildītāja amatā iecelts Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora pienākumu izpildītājs Edijs Pelšs, savukārt par biroja vadītāju - direktora vietnieka pienākumu izpildītāju - Centrālās administrācijas Publiskās infrastruktūras attīstības pārvaldes vadītājs Mārtiņš Slimbahs.

Vaivods viņam izvirzītajiem pārmetumiem nepiekrīt, pārmetot, ka pret viņu domes vadība vērš mobingu un neļauj piekļuvi dokumentiem, lai varētu sniegt paskaidrojumus disciplinārlietā. Vaivodu aizstāv arī Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV), kurš paudis bažas par ierosinātās dienesta pārbaudes objektivitāti.