Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kapseļu ielas bērnunama ēkas sliktā tehniskā stāvokļa dēļ bērnus varētu pārvietot uz aprūpes centru Teikā

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Rīga" Kapseļu ielas ēkas tehniskā stāvokļa dēļ tā bērnus varētu pārvietot uz filiāli "Teika", skaidro Labklājības ministrija (LM).

VSAC "Rīga" Kapseļu ielas filiālei ir divas ēkas abās ielas pusēs.

LM Sociālo pakalpojumu un invaliditātes politikas departamenta vecākā eksperte Egita Dorožkina skaidro, ka ēka Kapseļu ielā 18 nav piemērota mūsdienu vajadzībām un tās tehniskais stāvoklis prasa ievērojamus ieguldījumus. Šajā ēkā šobrīd dzīvo tikai četri bērni.

Savukārt otrajā ēkā, kas atrodas Kapseļu ielā 31, jeb 1911.-1913. gadā celtajā vēsturiskajā Bērensa privātklīnikas namā plānots turpināt ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu sniegšanu bērniem.

Jautājums par ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu sniegšanas izbeigšanu ēkā Kapseļu ielā 18 un bērnu pārcelšanu uz otru ēku vai pakalpojuma sniedzēja maiņu šajā ēkā dzīvojošajiem bērniem tiek risināts jau no 2017.gada, informē Dorožkina. 2020.gada tehniskās apsekošanas atzinumā ir norādīts, ka ēkas kopējais stāvoklis ir "apmierinošs", savukārt otrā stāva pārsegumu stāvoklis ir "neapmierinošs", kas nozīmē, ka telpas nav izmantojamas. Pašreiz otrais stāvs netiek lietots, bērni atrodas tikai pirmajā stāvā.

Ēkā nav veikti ieguldījumi tās atjaunošanai un pārbūvei. Ņemot vērā kopējo virzību uz ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu sniegšanu un prasībām, kādas tiek izvirzītas šim pakalpojumam, ēka neesot piemērota attiecīgās funkcijas nodrošināšanai ilgtermiņā. Tādēļ nepieciešamie ieguldījumi nav samērīgi, proti, nav lietderīgi un saimnieciski ieguldīt valsts budžeta līdzekļus konkrētās ēkas pārbūvē, apgalvo LM pārstāve.

Runājot par bērnu pārcelšanu, Dorožkina atzīmēja, ka filiālēs "Teika" un "Pļavnieki", līdzīgi kā Kapseļu ielā, bērniem tiek nodrošināts ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojums, kas tuvināts ģimeniskai videi - bērni dzīvo mazās grupās īpaši izveidotos dzīvokļos, katram dzīvoklim ir piesaistes persona jeb dzīvokļa vadītājs. Šobrīd abās filiālēs ir brīvas vietas, turklāt filiālē "Teika" ir iespēja bērnus izmitināt īpaši bērniem ar smagiem pārvietošanās traucējumiem pielāgotā dzīvoklī, ar izeju uz pagalmu.

Konkrēts pārcelšanas datums gan šobrīd nav zināms, jo notiek dzīvokļu iekārtošanas darbi, lai telpas dzīvoklī padarītu mājīgākas bērnu uzņemšanai.

Jautājums par ēkas Kapseļu ielā 18 turpmāku izmantošanu tiks risināts pēc tās atbrīvošanas, informēja Dorožkina.