Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nākamnedēļ notiks atvadīšanās no horeogrāfa, Dziesmu un deju svētku Goda virsvadītāja Šteina

© Pixabay.com

Rīgas krematorijā 31.maijā no plkst.12 līdz 13.30 notiks atvadīšanās no horeogrāfa, Dziesmu un deju svētku Goda virsvadītāja Ulda Šteina, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC).

Šteins nomira 23.maijā. Viņš dzimis 1935.gada 28.jūlijā Rīgā. Šteins visu mūžu nostrādājis vienā pamatdarba vietā - Rīgas Kinostudijā, dažādos amatos virzīdamies pa karjeras kāpnēm.

Savā mūžā Šteins vadījis tikai vienu deju ansambli - "Vektors". Šteins bijis viens no viscienītākajiem latviešu skatuves dejas meistariem, deju kolektīvu vadītājiem un dažāda mēroga Deju svētku virsvadītājiem.

Viņš raksturots kā dejas inženieris ar konstruktīvu domāšanu, loģisku prātu, pārdomātu rīcību, nosvērtu un mierīgu temperamentu, lojālu un demokrātisku attieksmi gan pret augstāk, gan zemāk stāvošajiem deju jomā.

Pēc Rīgas Politehniskā institūta beigšanas 1959.gadā Šteins sācis strādāt Rīgas Kinostudijā kā galvenais inženieris, vēlāk kā direktora vietnieks un direktors, pasniedzis kinotehnoloģiju Latvijas Kultūras akadēmijā.

Mīlestību uz tautas deju Šteins atklājis jau bērnībā, dejojot bērnu deju kolektīvos. Vēlāk viņš zināšanas papildinājis, dejojot tautas deju ansamblī "Dancis".

Lielus panākumus Šteins guvis, kopš 1960.gada vadot deju kolektīvu "Vektors", kurš Šteina vadībā lepojas ar uzrādītajiem augstajiem rezultātiem - jau 1963.gadā iegūts Tautas deju ansambļa nosaukums, pēc tam deju svētku skatēs un dažādos konkursos nopelnītas neskaitāmas balvas.

Mākslinieks ir vairāku deju autors, tās tikušas gan prēmētas jaunrades konkursos, gan dejotas deju svētkos. Viņš saņēmis Dejas balvu par mūža ieguldījumu, kā arī Triju Zvaigžņu ordeni.