Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Lemj, kā Rīgas pilsētvidi nepiesārņot ar dažāda veida pārspīlētām reklāmām

© F64/Attēlam ir ilstratīva nozīme

Rīgā plānots aizliegts izvietot transparentus, kas novilkti starp kokiem, stabiem, ēkām, būvēm un citām konstrukcijām, un uz ūdens, lai pilsētvidi nepiesārņotu ar dažāda veida un pārspīlētām reklāmām.

To paredz šodien Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā atbalstītais saistošo noteikumu projekts par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas un afišu stabu un stendu izmantošanas kārtību Rīgā.

Ar jaunajiem noteikumiem plānots aizliegt arī pārblīvēt ēkas fasādi un ēkai piesaistīto apkārtējo vidi ar dažāda veida un kolorīta reklāmām, kā arī aizliegt reklāmas pārsātināt ar tekstuālo un grafisko informāciju.

Izvietojot reklāmu, nedrīkstēs būt redzami montāžas stiprinājumi. Būs aizliegts izvietot reklāmu uz ēkas fasādes vai inženierbūves, ja tā ir nesakoptā stāvoklī, apzīmēta ar grafiti.

Plānots aizliegt izvietot reklāmu uz tiltiem pār Daugavu, tajā skaitā kādreizējā Dzelzs tilta balstiem, un Pilsētas kanālu posmos, kas projicējas pret ūdeni.

Būs aizliegta reklāmu izvietošana uz ūdens, arī izmantojot dažādus peldlīdzekļus. Šis aizliegums neattieksies uz tūrisma un maršruta kuģiem un publiska pasākuma, ja tas norisinās uz ūdens, reklāmu.

Kā norāda pašvaldībā, šie aizliegumi nepieciešami, lai veidotu harmonisku un nepārspīlētu reklāmu izvietojumu pie ēkām, lai reklāmas nenomāktu ēku arhitektūras un pilsētvides uztveršanu kopumā.

Vecrīga būs atļauts izvietot tikai telpiskus burtus un logotipus bez fona pamatnes vai ar fona pamatni bez tonējuma, vai materiālā atveidotus burtus vai uz fasādes krāsotus burtus, ja to izvietojums uz ēkas fasādes netraucē ēkas vizuālo uztveri un nemazina ēkas kultūrvēsturisko vērtību, kā arī ir atbilstošs konkrētās pilsētvides zonas apbūves raksturam un mērogam.

Tā kā digitālo reklāmu izvietošana kļūst arvien populārāka, saistošajos noteikumos ir izveidota jauna nodaļa ar nosacījumiem digitālo ekrānu izvietošanai.

Piemēram, digitālo ekrānu izvietošana būs aizliegta azartspēļu organizēšanas vietās vai izklaides un pasākumu norises vietās, kurās notiek intīma rakstura izklaides. Šādās vietās būs aizliegt arī reklāmā izmantot gaismas specefektus.

Digitālos ekrānus būs aizliegts izvietot Rīgas vēsturiskajā centrā uz būvēm, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietu nojumes.

Saistošajos noteikumos lielā mērā saglabātas līdz šim spēkā esošo noteikumu normas, kas attiecas uz vides prasībām.

Noteikumu mērķis ir veidot harmoniski attīstītu pilsētvidi, nosakot reklāmas izvietošanu, afišu stabu un stendu izmantošanas kārtību un ekspluatācijas prasības publiskās vietās Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā, kā arī vietās, kas vērstas pret publisku vietu.

Saistošo noteikumu tapšanas laikā notikušas konsultācijas ar Vides reklāmas asociāciju, Latvijas Reklāmas asociāciju un Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi.