Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

9.maijā uz AB dambja norisināsies Demokrātijas svētki

© Kaspars Krafts/f64

Eiropas dienā, 9.maijā, AB dambī no plkst.10 notiks Demokrātijas svētki, aģentūru LETA informēja Latvijas Pilsoniskās alianses (LPA) pārstāve Madara Aldiņa.

Rīta cēlienā notiks Demokrātijas rosme. Pasākumā varēs trenēt pilsoniskās prasmes, notiks diskusijas par Eiropas Savienību (ES) un Latvijas iedzīvotāju iespējām iesaistīties lēmumu pieņemšanas procesos. Tāpat notiks saulespuķu stādīšanu Ukrainas atbalstam, mielošanās Demokrātijas piknikā. Varēs dzirdēt iedvesmas stāstus par iedzīvotāju iesaisti. Diena noslēgsies ar dalīšanos stāstos par līdzdalības veiksmēm un neveiksmēm un neformālu tīklošanos.

Demokrātijas svētki ir viens no Demokrātijas nedēļas pasākumiem. Pilsoniskā iniciatīva - "Demokrātijas nedēļa" - tika uzsākta 2020.gadā, atzīmējot Satversmes sapulces sanākšanas simtgadi un valsts neatkarības atjaunošanas trīsdesmitgadi.

Simboliskais nosaukums "Demokrātijas nedēļa" tai piešķirts tādēļ, ka šī nedēļa sākas ar 1.maiju - Satversmes sapulces sasaukšanas un Darba svētku dienu -, kurai seko 4.maijs, Latvijas neatkarības atjaunošanas diena, kurā jau par tradīciju kļuvuši "Baltā galdauta svētki" un noslēdzas ar 9.maiju: Eiropas dienu.

LPA ir neatkarīga jumta nevalstiskā organizācija pilsoniskās sabiedrības un demokrātijas stiprināšanas jomā, kuras misija ir pārstāvēt pilsoniskās sabiedrības, tai skaitā biedrību un nodibinājumu kopējās intereses, kas balstītas uz demokrātijas pamatbrīvībām un cilvēktiesībām. LPA apvieno vairāk kā 130 biedrus, kas kopumā aptver aptuveni 70 000 privātpersonas.