Izvērtēs vienreizējā brauciena atlaides atjaunošanu studentiem Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Rīgas dome šodien uzdeva Satiksmes departamentam izvērtēt vienreizējā brauciena atlaides atjaunošanu studentiem galvaspilsētas sabiedriskajā transportā.

Domes lēmumprojekts tapis, pamatojoties uz kolektīvo iesniegumu.

Iesniegumā norādīts, ka 31.martā sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" Latvijas Studentu apvienība (LSA) sāka parakstu vākšanu par Rīgas Satiksmes vienreizējo braucienu atlaides atjaunošanu studējošajiem.

Līdz 12.aprīlim iniciatīvu parakstīja 5418 personas.

LSA norāda, ka pašreizējā biļešu sistēma radījusi papildu finanšu slogu studējošajiem un veicina risku, ka studējošie vai nu izmanto citus pārvietošanās veidus, vai izmanto sabiedrisko transportu bez biļešu iegādes.

Pašreizējās cenu politikas dēļ studējošie ir spiesti iegādāties mēnešbiļeti par 15 eiro, pat ja tas ir finansiāli neizdevīgi un sabiedriskais transports tiek izmantots reti.

Ja iepriekš studējošajam, kuram daļēju attālināto studiju ietvaros bija nepieciešams pārvietoties uz augstskolu divas dienas nedēļā, attiecīgi sešpadsmit 60 minūšu biļetes izmaksāja 4,8 eiro mēnesī, tad tagad studējošajam jāiegādājas mēnešbiļete par 15 eiro, kas ir trīs reizes dārgāk, vai par tādu pašu vienreizējo braucienu skaitu jāmaksā 36 eiro.

Kā domes sēdē norādīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), pirmo reizi saskaņā ar jauno Pašvaldību likumu Rīgas domē tika izskatīts kolektīvais iesniegums.

Kā ziņots, no šī gada Rīgas sabiedriskajā transportā ieviesta jauna biļešu sistēma, kas paredz lētākas mēnešbiļetes un jaunas laika biļetes.

Galvenās pārmaiņas nozīmēja atteikšanos no 135 dažādiem biļešu veidiem, ieviešot laika biļetes, no kurām lētākā ir 90 minūšu biļete, kas maksā 1,5 eiro, un ar to var braukt vairākos transportlīdzekļos.

Pret to iebilda studenti, kas norādīja, ka pirms izmaiņām studējošajiem 60 minūšu brauciens izmaksāja 0,30 eiro, taču tagad cena par braucienu ir piecas reizes lielāka - 1,50 eiro par 90 minūšu braucienu.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.