Neskatoties uz iedzīvotāju protestiem, Deglava ielā būs daudzstāvu māja

Iedzīvotāju iebildes pret daudzstāvu dzīvojamās mājas būvniecību Augusta Deglava ielā nebija pamatotas, tāpēc Rīgas būvvaldei nav argumentu noraidīt šo ieceri.

Iepriekšējais domes sasaukums noraidīja SIA Deglava projekts būvniecības ieceri celt deviņu stāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju ar 78 dzīvokļiem un pazemes un virszemes autostāvvietām. Sabiedriskās apspriešanas laikā gandrīz 600 iedzīvotāju izteica savu vērtējumu projektam, un lielākā daļa bija pret tā īstenošanu.

Šis ir precedents tiem rīdziniekiem, kuri nolēmuši iebilst pret investoru, uzņēmēju vai pašvaldības celtniecības iecerēm, ja tās ietekmē daudzus apkārtnes iedzīvotājus. Piemēram, nesen beidzās sabiedriskā apspriešana SIA Baltic Oil Terminal iecerei būvēt jaunu naftas produktu pārkraušanas termināli Daugavgrīvā, Flotes ielā. Tika saņemtas vairāk nekā 260 aptaujas lapas, un jau apspriešanas laikā izskanēja pretēji viedokļi, jo iedzīvotāji ir nobažījušies par ekoloģisko situāciju pēc termināļa uzcelšanas. Tomēr viņu iebildēm ir jābūt argumentētām, lai tās ņemtu vērā. SIA Deglava projekts gadījumā normatīvie akti nosaka – būvniecības ieceri, kurai atbilstoši tiesību normu prasībām nepieciešams piemērot publiskās apspriešanas procedūru, nav tiesiski noraidīt pēc būtības. To nespēj ietekmēt pat negatīvi publiskās apspriešanas rezultāti, jo zemesgabala īpašniekam atļauts rīkoties ar to pēc saviem ieskatiem. Turklāt, ja arī pilsētas attīstības plānā ir paredzēta konkrēta apbūve un ja projekta īstenotāji šos nosacījumus nepārkāpj, pašvaldības institūcijām nav tiesību liegt būvniecību.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais