Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Likvidēs nelegāli uzkrāto riepu kalnus Čiekurkalnā

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Līdz maijam plānots likvidēt nelegāli uzkrāto riepu kalnus Čiekurkalnā, Starta ielā, informē Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums AS "AJ Power Recycling" sadarbībā ar Latvijā lielāko riepu pārstrādes un vides apsaimniekošanas uzņēmumu "3R" 2022.gada nogalē sāka šīs teritorijas labiekārtošanu.

Pērn no Starta ielas 8 tika izvestas 1200 tonnas riepu. Šobrīd nelegāli uzglabāto riepu izvešana notiek arī no teritorijas Starta ielā 7a, no kurienes jau ir izvestas un nodotas pārstrādei ap 350 tonnām riepu. Plānots, ka riepu izvešanas darbi tiks pabeigti līdz maijam.

Teritorijās Starta ielā ilgstoši zem klajas debess atradās milzīgi riepu krāvumi, radot bīstamus apstākļus apkaimes iedzīvotājiem.

Visu veidu riepas kā atkritums ir kaitīgas videi, un tās tiek pieskaitītas pie videi kaitīgajiem atkritumiem, norāda pašvaldībā. Riepas vidē sadalās vairāk nekā 100 gadus, un visu šo laiku dabā var izdalīties dažādas kaitīgas vielas.

Nolietotās riepas pēc savākšanas tiek nogādātas priekšapstrādes punktā, kur tās tiek šķirotas un pārstrādātas, lai uzreiz nogādātu riepas tālāk uz pārstrādes rūpnīcām, kas tās pārstrādā granulās. Šīs granulas pēc tam plaši tiek izmantotas sporta laukumu segumu ražošanā, celtniecībā, ceļu būvē, dažādu paliktņu, paklājiņu izgatavošanā un citur.

Kā ziņots, Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālā vides pārvalde izsniedza piesārņojošas darbības atļauju atkritumu apsaimniekotājam "Eko Recycling" nolietoto riepu apstrādei un īslaicīgai uzglabāšanai, kā arī metāllūžņu apsaimniekošanai. Atļauja izdota, lai novērstu piesārņojuma riskus, ko rada liels uzkrāto atkritumu - riepu un riepu bloku - apjoms Starta ielā 7a un Starta ielā 8.

Pēc Valsts vides dienesta rīcībā esošās informācijas kopā šajā teritorijā atradās aptuveni 3042 tonnas riepu un riepu bloku.