Zemnieki sūdzas par iereibušu kontingentu Centrāltirgū

Pārāk liela maksa par tirdzniecības vietām, augstas iebraukšanas maksas, nesakārtota infrastruktūra, iereibis kontingents, autostāvvietu trūkums, tās ir tikai dažas no galvenajām problēmām, uz ko norādīja zemnieki, tiekoties ar a/s "Rīgas Centrāltirgus" vadību, ziņo portāls db.lv.

Kāda zemniece akcentēja nesakārtotību tā saucamajā Nakts tirgū, kur daudziem «jāstrādā tumsā, zem ķieģeļa un policijas kontroles», kas mēdz sodīt ar naudas sodu 40 ls apjomā un vairākiem soda punktiem, savukārt par iespēju tirgoties puķu tirgotājiem jāmaksā 2.50 Ls, bet citiem – vēl vairāk. Dainis Liepiņš, a/s Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs, klāstīja, ka Nakts tirgus teritorija iznomāta privātam nomniekam, kurš iekasē maksu par šo biznesu. Pieprasījums pēc šīs vietas esot liels un a/s jau vērsusies Rīgas Domē ar pieprasījumu izbrīvēt Gaiziņa ielā ap vietas ap 30 automašīnām, kas varētu nodarboties ar tirdzniecību. To, ka Centrāltirgum ir vairāki apakšnomnieki, kam teritorija iznomāta ilgtermiņā un kuri tiesīgi iekasēt atbilstošas maksas, zemniekiem nācās uzklausīt vairākkārt. Piena paviljona līgums ar apakšnomnieku noslēgts līdz 2018. gadam, kā minēja Liepiņš, savukārt citi – uz mazāku laiku. Pēc Liepiņa teiktā, tur neko nevarot mainīt. Protams, Centrāltirgus varot līgumus lauzt un tiesāties, bet tiesa varot ieilgt gadiem, turklāt iznākums neesot prognozējams.

Viens no klātesošajiem zemniekiem jautāja, kā tirgum kopumā pērn bija iespējams strādāt ar peļņu 7600 Ls, ja maksa par tirdzniecības vietu sasniedz pat 450 Ls mēnesī. Uz to Liepiņš atbildēja, ka jārēķinās ar investīcijām, kas nepieciešami jumtu labošanai un citiem remontdarbiem, tāpēc peļņa esot tik maza. Pēc provizoriskiem aprēķiniem pēc revīzijas uz šo brīdi Centrāltirgus peļņa ir 160 tūkstoši Ls, taču vēl priekšā ir ziema ar apkures rēķiniem utt.

Liepiņš atzina, ka jaunā vadība sakārtos tehnisko nodrošinājumu un loģistiku, lai zemnieki varētu tirgoties. Galvenais uzsvars sakņu paviljonā būs uz vietējo produkciju, arī gaļas paviljonā iecerēts līdzīgi, taču tam vajadzīgs finansējums. Runājot par izdevīgākajām tirdzniecība svietām, Liepiņš atzina, ka visu noteiks konkurence, kas varētu samazināt nomas cenas. Ja kāda vieta būšot ļoti pieprasīta, tiks rīkota izsole.

Apmeklētājus plānots piesaistīt arī ar gadatirgu rīkošanu un citiem tingeltangeļiem. Liepiņš sacīja, ka iespējamie attīstības veidi ir trīs: attīstīties par savu naudu, kas balstīta no zemniekiem iekasētā, piesaistīt aizdevumu no finanšu struktūrām vai meklēt kādu, kurš nāk ar lielo naudu.

Svarīgākais