Miljonāri atbalsta Rīgas senioru aktivitātes

© f64

Senioriem visā Latvijā ir labas, radošas idejas, kuru īstenošanai ne vienmēr pieticis resursu, – kultūras pasākumi, veselības veicināšana, diskusiju klubiņi, lekcijas, datorapmācība, dejoša, nūjošana, dziedāšana un daudzas citas.

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda dāsno ziedojumu Rīgas senioriem tagad būs pieejams atbalsts dažādu aktivitāšu organizēšanā – sociālās, kultūras izglītības un veselības jomās. Trešdien Rīgas Sociālā dienesta dienas centrā Ābeļzieds tika noslēgts sadarbības līgums starp Borisa un Ināras Teterevu fondu un Latvijas Kopienu iniciatīvu fondu (LKIF), kas paredz atbalsta 50 000 latu piešķiršanu Rīgas senioru organizācijām.

Jau no šodienas vecākā gadagājuma cilvēku organizācijas varēs pieteikties finansējumam, no kura 90 procentus segs Borisa un Ināras Teterevu fonds, bet 10 procentus – Rīgas dome. LKIF valdes priekšsēdētāja Olga Veilande pastāstīja, ka 2009. gadā saņemts ziedojums no Teterevu ģimenes, lai reģionos varētu īstenot programmas veselībai un dzīvespriekam, kā arī jaunajām māmiņām. Fonds atbalstīja 12 senioru biedrības Latvijas reģionos, palīdzot iegādāties inventāru veselību veicinošām un sportiskām aktivitātēm, veikt biedrību telpu remontu un noorganizēt izglītojošus pasākumus. Atbalsts senioriem Rīgā ir šīs iniciatīvas turpinājums.

"Vēlamies veicināt Rīgas senioru idejas, lai viņi nesēdētu mājās, bet pulcētos kopīgās aktivitātēs, kas padarītu viņu dzīvi košāku," sacīja O. Veilande. Savukārt Ināra Tetereva stāsta: "Ideja atbalstīt vecākā gadagājuma cilvēkus Rīgā radās pēc atsaucības, ko guvām, atbalstot pensionāru organizācijas reģionos. Pārliecinājāmies, ka seniori ir rūdīti, ar dažādām idejām bagāti."

Finansējums šā gada laikā ļaus senioru organizācijām īstenot projektus pirmspensijas (sākot no 57 gadu vecuma) un pensijas vecuma iedzīvotāju sabiedriskās dzīves aktivizēšanai. Pieteikumu sagatavošanas forma būs vienkārša, un projektus varēs iesniegt, līdz finansējums būs izsmelts. Projekta idejas var būt dažādas, piemēram, var veikt savās organizācijas telpās nelielu remontu, iegādāties aprīkojumu, datoru, sadzīves tehniku, rīkus vingrošanai – nūjas, paklājiņus, bumbas. Tāpat var organizēt kultūras pasākumus, diskusijas, lekcijas un seminārus. Senioru partneris šajos projektos būs Rīgas dome. Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors uzsvēra, ka sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām viens no virzieniem ir atbalsts pensijas vecuma cilvēkiem. "Mēs esam ne tikai gatavi sniegt līdzfinansējumu, bet arī atbalstīt ar telpām un padomu.

Latvijā

Nākamā gada un vidējā termiņa budžeta sagatavošanā ir noteikts tikai viens prioritārais virziens – valsts drošība. Raidījumā "Kārtības rullis" pirmais atjaunotās Latvijas aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis sniedz savu vērtējumu, vai šāds solis ir pareizs.

Svarīgākais