Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Lieldienu pasākumi galvaspilsētā

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Uzzini, kādi Lieldienu pasākumi šodien, 9. aprīlī, notiks Rīgā.

Rīgas Lutera draudzes baznīcā šodien plkst.21 izskanēs programma "Laiks. Tu. Lūgšana", informē koncerta producente Māra Špicberga.

Koncertā piedalīsies sitaminstrumentālisti Mikus Bāliņš un Elvijs Endelis, dziedātāja Aleksandra Špicberga un vīru vokālā grupa.

Koncertprogrammā skanēs dažādu gadsimtu baznīcas dziedājumi un lūgšanas latīņu, grieķu, aramiešu, arābu, baznīcslāvu, latviešu valodā un igauņu komponista Arvo Perta instrumentālas skaņu gleznas.

Daļa koncertprogrammā iekļauto skaņdarbu klausītājam būs jaunatklājums, tostarp - lūgšana "Mūsu Tēvs debesīs" aramiešu valodā. Koncertā skanēs gan austrumu, gan rietumu rita baznīcas dziedājumi.

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā šodien notiks Lielā Lieldienu svinēšana, ar plašu amatnieku un pārtikas mājražotāju tirgu, olu krāsošanu un ripināšanu, šūpošanos dažāda veida lielās šūpolēs, leļļu teātra izrādi bērniem, tautiskām dziesmām un dejām, informē muzeja pārstāve Līga Rimšēviča.

Vēsturiski Lieldienās ir saplūdušas tautiskās un kristīgās tradīcijas. Arī Brīvdabas muzejā diena sāksies ar dievkalpojumu Usmas luterāņu baznīcā, būs Lieldienu dziesmas un rotaļas ar folkloras kopu "Kokle", leļļu izrāde bērniem "Pasaku sargs", tautas deju ansambļa "Zelta sietiņš" koncerts, muzicēs Hāgenskalna muzikanti.

Par olu krāsošanas tradīcijām stāstīs etnogrāfe Indra Čekstere. Visas dienas garumā būs arī āra spēles un radošā darbnīca bērniem.

Muzeja apmeklētāji tiek aicināti arī muzeja izstāžu zālē apskatīt izstādi "Tamborējumi Latvijas etnogrāfijā".

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir viens no senākajiem un plašākajiem brīvdabas muzejiem Eiropā. Tā platība ir 87 hektāri un tajā izvietotas 114 senceltnes no visiem Latvijas novadiem. Muzejā notiek krājumu komplektēšanas un glabāšanas, izglītojošais, pētnieciskais un restaurācijas darbs. Nākamgad muzejs svinēs savu simtgadi.

Lieldienās Rīgā, Lucavsalā un Mežaparkā, plānota plaša pasākumu programma, informē Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē.

Lielākais Lieldienu pasākums gaidāms Lucavsalas atpūtas parkā, kur no plkst.11 līdz 15 uzstāsies folkloras kopas, varēs šūpoties, ripināt olas, darināt purnu būrīšus, piedalīties dažādās spēlēs, iziet "Olpratības ceļu" un ieturēt maltīti piknika zonā.

Pasākuma teritorijā skatuves zonā darbosies folkloras kopas "Teikas muzikanti", "Zeidi", "Rīgas Danču klubs" un postfolkloras grupa "Rikši". Pasākuma laikā būs gan tradicionālo rituālu norises, gan dziesmu un rotaļu mācīšanās, kā arī kopīga izdancošanās.

Notiks olu krāsošanas darbnīcas, olu kaujas un ripināšanas sacensības. Latvijas Folkloras biedrība organizēs Lieldienu tradicionālo spēļu programmu - ripas sišanas spēli, podu dauzīšanu un citas.

SIA "Rīgas meži" organizēs putnu būrīšu izgatavošanas darbnīcu un ornitologs iepazīstinās ar ieteikumiem, kā pareizi tos izvietot dabā un pareizi tīrīt. Interesenti varēs piedalīties "Putnu viktorīnā".

Tāpat dažādas aktivitātes un radošās darbnīcas notiks pie Mežaparka Lielās estrādes no plkst.14 līdz 17. Tur paredzēta arī Lielo olu krāsošana.

Tradicionālā Lieldienu svinēšana no plkst.15 līdz plkst.16.30 notiks arī Rīgas Kultūras centrā "Iļģuciems".

Lieldienu laikā rīdzinieki aicināti arī šūpoties. Šogad šūpoles atradīsies septiņās vietās gan pilsētas centrā, gan apkaimēs - Lucavsalā, Doma laukumā, Līvu laukumā, kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā, pie Mežaparka Lielās estrādes ēkas, kā arī pie kultūras centriem "Imanta" un "Iļģuciems".