Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Jaunieši aicināti piedalīties vizuālo vēstījumu konkursā par "Stūra mājas" nākotni

© Dmitrijs Suļžics/f64

Atsaucoties uz šogad aktualizēto jautājumu par "Stūra mājas" nākotni, Latvijas Okupācijas muzejs izsludina vizuālo vēstījumu konkursu "Uz stūra" jauniešiem no 18 līdz 28 gadiem, aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Anete Enikova.

Labāko darbu autori saņems naudas balvas, savukārt labākie darbi tiks nodrukāti pastkaršu formā un būs pieejami muzeja apmeklētājiem.

1940.gada rudenī Rīgā, ēkā uz Brīvības un Stabu ielas krustojuma okupācijas režīms iekārtoja represīvo valsts drošības orgānu galveno mītni, sauktu par "čeku". Laikam ejot, šī ēka tautā ieguva "Stūra mājas" vārdu.

Tajā ieslodzīja un pratināja Latvijas pilsoņus, kurus okupācijas vara uzskatīja par komunistiskā režīma pretiniekiem, kopā ierosinot 48 000 krimināllietu par "noziegumiem" pret režīmu.

Jautājums par "Stūra mājas" kā vēstures, kultūras, arhitektūras un kolektīvās atmiņas pieminekli ir aktuāls jau vairākus gadus - īpaši kopš 2016.gada, kad "Stūra mājas" pirmajā stāvā tika izveidota Latvijas Okupācijas muzeja izstāde "Čekas vēsture Latvijā".

Konkursa mērķis ir sniegt jauniešiem iespēju ar vizuāla vēstījuma starpniecību piedāvāt savu skatījumu uz "Stūra mājas" nozīmi, vērtību, likteni un nākotni, tādējādi iesaistoties publiskā diskusijā par minēto jautājumu un vairojot savu izpratni par Latvijas vēsturi, kolektīvo atmiņu un kultūrvēsturisko mantojumu.

Jaunieši ir aicināti veidot un konkursam pieteikt vizuālos vēstījumus dažādos formātos: gleznas, fotogrāfijas, kolāžas, digitālā formā veidotas vizualizācijas un citos. Darbus var iesniegt elektroniski, nosūtot uz e-pasta adresi, vai iesniegt klātienē. Konkursa nolikums un prasības pieejamas muzeja mājaslapā. Darbu iesniegšanas termiņš ir 3.maijs.

Konkursam iesniegtos darbus vērtēs žūrija, izvirzot trīs labākos darbus, kas tiks nodrukāti pastkaršu formā. Pirmās, otrās un trešās vietas ieguvēji par dalību konkursā saņems naudas balvas. Konkursa rezultāti tiks paziņoti 1.jūnijā Latvijas Okupācijas muzeja mājaslapā un "Stūra mājas" sociālajos tīklos.

Latvijas Okupācijas muzejs ir valsts akreditēts privāts muzejs, kas dibināts 1993.gadā. To uztur un pārvalda sabiedriskā labuma organizācija Latvijas Okupācijas muzeja biedrība, savukārt muzeja veidotā izstāde "Čekas vēsture Latvijā" ir izvietota Brīvības ielā 61,Rīgā, "Stūra mājā" un aizņem 8% no tās platības.