Rīgas graustu reģistru papildinās un precizēs

Līdz 10. aprīlim Rīgas domes Īpašuma departamentā jānonāk precīzai informācijai par pilsētas graustiem, lai turpmāk varētu izstrādāt ilgtermiņa programmu, kā galvaspilsētu mērķtiecīgi atbrīvot no vidi degradējošām un bīstamām būvēm.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC) uzdevis pilsētas izpilddirekciju vadītājiem divu mēnešu laikā sagatavot sarakstu ar visiem pilsētas administratīvajā teritorijā esošajiem vidi degradējošajiem objektiem – ēkām, būvēm un jaunbūvēm, kuras netiek izmantotas, ir pamestas un kuru uzturēšanā sistemātiski tiek pieļauti pašvaldības noteikumu pārkāpumi, un kuru tehniskais stāvoklis potenciāli var apdraudēt sabiedrisko drošību. Izpilddirekciju vadītājiem līdz 10. aprīlim Īpašuma departamentā jāiesniedz precīza informācija par katru graustu, tā piederību, statusu, līdz šim veiktajām pašvaldības darbībām (atzinumi, brīdinājumi, sodi u. c.) īpašumu sakārtošanā un vēlamo rīcību ar tiem. Līdz šim uzskaitītas apmēram 200 sagruvušas būves. Savukārt Īpašuma departamentam kopā ar Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvjiem līdz 5. jūnijam uzdots apkopot izpilddirekciju iesniegto informāciju un sadarbībā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI) sagatavot pārskatu un priekšlikumus par pašvaldības turpmāko rīcību šo īpašumu sakārtošanā.

2010. gadā Rīgā ir nojaukti tikai seši grausti. A. Ameriks uzskata, ka nepieciešama sistēmiska pieeja, lai tiktu galā ar graustu problēmu. "Protams, Rīgas dome arī turpmāk asi un nekavējoši rīkosies gadījumos, ja ugunsgrēku vai citu tehnisku negadījumu rezultātā kāds no graustiem Rīgā sāks apdraudēt sabiedrisko drošību, tomēr pašvaldībā jāizstrādā arī plāns ilgtermiņa politikai, lai mērķtiecīgi atbrīvotu pilsētu no graustiem un vizuāli nepievilcīgiem īpašumu objektiem kopumā," norāda vicemērs.

Šis nav pirmais Rīgas domes mēģinājums uzsākt cīkstiņu ar graustu īpašniekiem, un rezultāti bijuši dažādi. Piemēram, izdegušo ēku Jēkaba ielā 24 pašvaldība sakārtoja par pilsētas budžeta līdzekļiem. Ēkas īpašniece SIA Jēkaba parks pasludināta par maksātnespējīgu, tagad Rīgas domei iztērētā summa – 23 123 lati – būtu jāpiedzen no šīs SIA. Savukārt izdemolētā daudzstāvu māja Marijas ielā 6, pateicoties Rīgas domes un VKPAI pūliņiem, pašlaik ir iekonservēta un nerada draudus ne garāmgājējiem, ne braucējiem.

Īpašuma departamenta speciālisti arī pārbaudīja, kā tiek sakārtots grausts Brīvības un Bruņinieku ielas stūrī. Diemžēl pašvaldības iepriekšējais lēmums tiek pildīts gausi, tāpēc departamenta direktors Oļegs Burovs uzdevis līdz 17. februārim mājas īpašniekam iesniegt dokumentus, kas garantē objekta tehniskā projekta izstrādes uzsākšanu, bet līdz martam ir jāuzliek pagaidu jumts, jo blakus bīstamajai būvei atrodas Rīgas 22. vidusskola.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais