Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pašlaik aizliegts ekspluatēt daļu no ēkas, kas atrodas blakus Rīgas centrā sagruvušajam namam

© Kaspars Krafts

Pašlaik ir aizliegts ekspluatēt daļu no ēkas, kas atrodas blakus Rīgas centrā sagruvušajam namam, tāpēc pašvaldība sniedz palīdzību tuvējo māju iedzīvotājiem, aģentūrai LETA klāstīja Rīgas domes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons.

Ceturtdien kvartālā starp Satekles, Elizabetes, Dzirnavu un Ernesta Birznieka-Upīša ielām būvdarbu laikā sabruka neapdzīvota piecstāvu ēka. Drošības apsvērumu dēļ no divām blakus esošajām ēkām tika evakuēti deviņi iedzīvotāji. Notikuma vietā strādā atbildīgie dienesti un iedzīvotājiem sniedz palīdzību.

Sabrukušās ēkas dēļ tika evakuēti iedzīvotāji no ēkām E. Birznieka-Upīša ielā 4 un 6. E. Birznieka-Upīša ielas 6.nama ieejas mezglam uzkritušas brūkošās ēkas daļas, tādēļ pagaidām aizliegta ēkas daļas ekspluatācija, informēja Vilemsons.

Evakuētie iedzīvotāji tika izvietoti pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" autobusā. Pagaidu izmitināšanai pašvaldības viesnīcā patlaban pieteikušās trīs personas, kurām pašvaldības darbinieki tuvākajā laikā piedāvās arī telpas ilgstošai īrēšanai. Ja ēka pēc ugunsgrēka vai citas nelaimes nav izmantojama, dzīvokļu īpašniekiem Rīgas pašvaldība piedāvā saņemt gan sociālo palīdzību, gan iespēju apmesties pagaidu miteklī.

Evakuētajiem iedzīvotājiem, kuri nevarēs atgriezties savās dzīvesvietās, ir tiesības pašvaldībā saņemt krīzes pabalstu - līdz 620 eiro vienam cilvēkam vai līdz 1240 eiro ģimenei.

Pabalstu krīzes situācijā var pieprasīt divu mēnešu laikā no krīzes situācijas rašanās dienas.

Iedzīvotāji var vērsties ar iesniegumu krīzes pabalsta saņemšanai Rīgas Sociālajā dienestā, teritoriālajā centrā "Avoti". Tāpat iedzīvotāji aicināti vērsties Sociālajā dienestā, ja nepieciešama kāda cita palīdzība, piemēram, apģērbs, pārtikas pakas, dokumentu atjaunošana, vai vēl kāds cits sociālais atbalsts.

Iedzīvotājiem, kam nepieciešama pagaidu dzīvojamā telpa, pašlaik tiek piedāvāta istaba pašvaldības viesnīcā līdz piecām dienām. Par izmitināšanas iespējām viesnīcā aicinām sazināties ar pašvaldības policiju pa tālruni 110.

Cietušajām un apdraudētajām personām ir tiesības pieteikties pagaidu dzīvojamai telpai un vienreizējam pabalstam remontam gadījumā, ja dzīvojamā telpa vai dzīvojamā māja ir cietusi terora akta, stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas rezultātā un Pilsētas attīstības departaments pieņēmis lēmumu aizliegt dzīvojamās mājas ekspluatāciju līdz bīstamības novēršanai.

Kā norāda Vilemsons, šajā kvartālā SIA "Satekles biznesa centrs" bija pašvaldības akceptēts būvprojekts jaunai celtniecībai un pārbūvei, saskaņā ar kuru sabrukušo ēku Satekles ielā 1C bija plānots saglabāt un tai uzbūvēt jaunu tehnisko stāvu, kā arī sānos piebloķēt jaunbūves daļas. Ņemot vērā, ka šis būvobjekts ir trešās grupas publisku ēku komplekss, būvniecības kontroli veic Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB).

Valsts policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Kā vēstīts, BVKB pārstāvji vērtēs ceturtdien Rīgas centrā būvlaukumā sabrukušās neapdzīvotās piecstāvu ēkas būvprojekta atbilstību normatīvo aktu prasībām un būvniecības procesa dalībnieku veiktās darbības objektā.

Ceturtdien sabrukusī ēka Rīgā, Satekles ielā 1C, nonākusi BVKB uzraudzībā esošo objektu sarakstā pirms mēneša - šā gada februārī.

Šā gada 13.februārī Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments objektam izdotajā būvatļaujā veicis atzīmi par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi, tādējādi to nododot BVKB uzraudzībā.

Ēka bija iekļauta tuvākajā laikā BVKB pārbaudāmo objektu sarakstā, taču pārbaude vēl nebija veikta.

BVKB sadarbībā ar sertificēšanas institūcijām kompetences ietvaros izvērtēs veiktās tehniskās apsekošanas atbilstību un pietiekamību, būvprojekta atbilstību normatīvo aktu prasībām un būvniecības procesa dalībnieku veiktās darbības objektā.

BVKB būvinspektori strādā notikuma vietā.