Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas pašvaldība spītīgi slēpj NATO pasākumu vietu

NEATRODAMĀ GAISMAS PILS, ja cilvēki paļautos nevis uz savām acīm, bet uz karti, kas novietota Gaismas pils priekšā     © Arnis Kluinis

Rīgas pašvaldība tieši tur, kur pa ceļam uz saviem pasākumiem Nacionālās bibliotēka ēkā grozās prezidenti, karaļi un visbiežāk augstas NATO amatpersonas, nolikusi karti, pēc kuras visi šie cilvēki apmaldītos un NATO pretestību naidniekiem noorganizēt nespētu.

Maldinošā karte savā vietā atrodas jau ilgu laiku un Rīgas pašvaldība to nenovāc par spīti saņemtajiem aizrādījumiem un pašvaldības solījumiem laboties.

Pagājušajā vasarā “Neatkarīgā” noticēja Rīgas domes priekšsēdētāja biroja darbinieku solījumiem nepareizo karti novākt vai izlabot un 3. jūlijā tikai kā kādreiz Grāvju, bet tagad Valguma ielas vēstures kuriozu pieminēja informācijas stendu starp Nacionālās bibliotēkas galvenajām durvīm un tuvāko autobusu un trolejbusu pieturu. Stendā atrodas tam tuvākās apkārtnes karte ar tādu aplamību, it kā no bibliotēkas pretējā pusē Uzvaras bulvārim esošā Kuģu iela pārnāktu arī bibliotēkas pusē un ietu gar bibliotēku tur, kur īstenībā iet Valguma iela. Šādu izdomu izcelsme pilnīgi nesaprotama, jo pilsētvides objekta autoriem taču bija tik vien darba, kā pārkopēt Gooole karti, kur teritorija ap bibliotēku attēlota pareizi.

PAREIZI UN NEPAREIZI. Viena normāla un otra kurioza karte ar Nacionālās bibliotēkas novietojumu / Arnis Kluinis

Nepareizajā kartē ielu tīkls un bibliotēkas siluets ielocīts tā, ka bibliotēku neatrastu, sacīsim, NATO vadītāji, steidzoties uz bibliotēkā rīkotu apspriedi par to, kā atbildēt uz kārtējo Krievijas uzbrukumu kaut kam. Tikpat labi var taisnoties, ka aplamā karte domāta Krievijas spiegu, diversantu un raķešu trajektoriju programmētāju maldināšanai. Par visu šo aplamību radītāju tika nosaukta Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūra, kas solījās izgatavot pareizu karti un tad vairs nemaldināt ne labos aģentus, ne sliktos spiegus, ne tūristus.

Tomēr tagad, 2023. gada tūrisma sezonas gaidās nākas pavēstīt, ka karte maldina cilvēkus joprojām. Visticamāk to izskaidrot ar daudzu gadu laikā izkoptajām tradīcijām, pēc kurām tūrisma veicinātājiem uz darbu nav jānāk. Laikam taču mēra Mārtiņa Staķa laikā turpinās tas pats, ko par mēra Nila Ušakova laiku apliecina prokuratūra. Pavisam svaiga ir 13. marta ziņa, ka prokuratūra cēlusi apsūdzību astoņām personām par fiktīvu skaitīšanos darbā toreizējā Rīgas pilsētas pašvaldības nodibinājumā "Rīgas Tūrisma attīstības birojs"'. Viņi uz darbu neesot gājuši gadiem un algās par fiktīvo darb saņēmuši desmitiem tūkstošu eiro.