Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Maskavas namam" Rīgā piemērots vēl viens liegums

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Kompānijai AS "Maskavas kultūras un biznesa centrs-Maskavas nams" reģistrēts vēl viens liegums, liecina "Lursoft" publiskotā informācija.

Atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes 2023.gada 9.marta lēmumam piemērots aizliegums "Maskavas kultūras un biznesa centram-Maskavas nams" pieteikumu izpildei par reorganizācijas, likvidācijas, valdes locekļu izslēgšanu reģistrāciju komercreģistrā.

"Lursoft" atgādina, ka kompānijai jau kopš pagājušā gada septembra beigām ir vēl viens aktīvs VID piemērots liegums, kas nosaka aizliegumu komercķīlu reģistrācijai, pārjaunošanai un grozīšanai komercķīlu reģistrā. Vienlaikus "Maskavas kultūras un biznesa centram-Maskavas nams" gan nav reģistrēta neviena komercķīla.

Tāpat "Lursoft" atzīmē, ka Marijas ielā 7, Rīgā esošajai kompānijai "Maskavas kultūras un biznesa centrs-Maskavas nams" šogad 10.martā bija reģistrēts 13 220 eiro nodokļu parāds.

Vienlaikus "Lursoft" min, ka naudas atmazgāšanas novēršanas (AML) izziņā redzams, ka gan Zemesgrāmatā, gan arī Uzņēmumu reģistrā pret "Maskavas kultūras un biznesa centru-Maskavas nams" ir vērstas sankcijas, jo tā faktiskais kontrolētājs ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Lursoft" arī piebilst, ka kompānijas "Maskavas kultūras un biznesa centrs-Maskavas nams" juridiskajā adresē Marijas ielā 7 ir reģistrētas kopumā 14 organizācijas un uzņēmumi. To vidū, piemēram, Krievu Biljarda federācija, Krievu savienība Latvijā, Latvijas mazākumtautību biedrību apvienība "Sadraudzība" un citas.

Jau vēstīts, ka Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA) februāra beigās vērsies Saeimas Nacionālās drošības komisijā ar aicinājumu rast risinājumu, lai nacionalizētu Rīgā esošo "Maskavas namu". Vicemērs pauda pārliecību, ka šāda rīcība būtu nacionālās drošības interesēs, ņemot vērā, ka "tas vienmēr kalpojis kā Krievijas Federācijas aktivitāšu atbalsta punkts Latvijā".

Ratnieks iepriekš vērsās Valsts drošības dienestā (VVD) ar lūgumu sniegt vērtējumu par šī īpašuma nozīmi Latvijas drošībai. VDD deputātam esot sniedzis apliecinājumu, ka "Maskavas nams" kopš dibināšanas ir darbojies kā atbalsta punkts dažādām Krievijas īstenotām un pret Latvijas interesēm vērstām ietekmes aktivitātēm.

Aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija liecina, ka "Maskavas nams" Latvijas galvaspilsētā tika atklāts 2004.gada maija beigās.

Par godu Maskavas nama atklāšanai Rīgā notika Maskavas dienas un Rīgā vizītē ieradās toreizējais Krievijas galvaspilsētas mērs Juris Lužkovs. Pasākumos piedalījās toreizējais Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs (LSDSP).

Pēc Krievijas plaša mēroga iebrukuma Ukrainā Latvijas Tieslietu ministrija nolēma iesaldēt "Maskavas nama" aktīvus.