Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas dome vairs nefinansēs bijušo mēru portretu gleznošanu

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Rīgas dome vairs nefinansēs bijušo mēru portretu gleznošanu, paredz šodien domes sēdē pieņemtie iekšējie noteikumi "Rīgas domes deputātu darbības apstākļu nodrošināšanas kārtība".

Noteikumi paredz kārtību, kādā tiek nodrošināti Rīgas domes deputātu darbības apstākļi, kā arī kārtību, kādā tiek izgatavots Rīgas domes priekšsēdētāja portrets pēc viņa pilnvaru beigām.

Pašvaldība pēc Rīgas domes priekšsēdētāja pilnvaru izbeigšanās nodrošinās fotogrāfa un fotogrāfijas izgatavošanas pakalpojumus, kā arī nodrošinās, lai portrets tiek izvietots Rātsnamā.

Savukārt, ja bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs vēlas gleznota portreta novietošanu Rātsnama Portretu zālē, viņš izvēlas mākslinieku portreta gleznošanai par saviem finanšu līdzekļiem, portreta skici saskaņojot ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru, un pēc portreta izgatavošanas dāvina to pašvaldībai.

Portreta fotogrāfijas vai gleznas ierāmēšanu nodrošinās Rīgas pašvaldība.

Kā ziņots, līdz šim bijušo domes priekšsēdētāju portretu gleznošanu finansēja pašvaldība. Pēdējais portrets, kas izvietots portretu zālē, ir Jāņa Birka (TB/LNNK) portrets. Birks domi vadīja no 2007. līdz 2009.gadam.

Pēc tam mēra amatu ieņēma Nils Ušakovs (S), viņu 2019.gadā uz īsu bīdi nomainīja Dainis Turlais (GKR), bet vēlāk par Rīgas mēru tika ievēlēts Oļegs Burovs (GKR).

Burovs amatu zaudēja pēc Rīgas domes atlaišanas un pagaidu administrācijas iecelšanas. Savukārt pēc pašvaldības ārkārtas vēlēšanām Rīgas mēra amatu 2020.gadā ieguva Mārtiņš Staķis (PP).

Ušakovs aģentūrai LETA pauda, ka viņam grūti komentēt šādu Rīgas domes lēmumu. "Sākumā vēlējos pajokot, bet sapratu, ka neko smieklīgāku par pašu šo pieņemto lēmumu izdomāt nevarēšu," ironizēja politiķis, piebilstot, ka šādi lēmumi, viņaprāt, atbilst esošajam Rīgas domes līmenim.

Viņš sacīja, ka noteikti kādreiz izmantos iespēju izvietot savu portretu Rātsnama portretu galerijā, taču patlaban noteikti ir svarīgāki un daudz būtiskāki jautājumi, kurus apspriest un par ko lemt.

Kā aģentūrai LETA atzina Burovs, viņš varētu uzdāvināt pašvaldībai kaut ko, kas tai būtu vairāk noderīgs nekā portrets. Viņam mājās esot gleznas, taču neesot portretu, jo esot vairāk iecienījis ainavas. Viņš uzskata, ka pašreizējā galvaspilsētas dome ir nolēmusi likvidēt vēsturisku tradīciju, jo Rātsnamā izvietoti visu Rīgas pilsētas mēru portreti un, viņaprāt, būtu tikai normāli šo tradīciju turpināt.

Taču Burovam pašlaik neesot laika par to domāt, jo esot jādomā par valsts budžeta grozījumiem. Tad, kad Rīgas mēra amatā Staķi nomainīs kāds cits, tad varbūt Burovs par to padiskutēšot. Viņa ieskatā tradīcijas tomēr ir jāsaglabā.