Rīgā trūcīgo labumus iekāro viltotāji

Viltotu trūcīgās personas izziņu uz Rīgas domi atnesusi kāda dakterīte, kurai radušās aizdomas, ka cilvēks mēģina izkrāpt bezmaksas pakalpojumu, kas viņam nepienākas. Pēdējā laikā Rīgas Sociālajā dienestā saņemti vairāki telefonzvani arī no aptiekām, jo tur radušās šaubas par pašvaldības izsniegtās izziņas legalitāti.

"Informējam, ka Rīgas Sociālā dienesta izziņā par ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam ir norādīta personas un ģimenes locekļa vārds, uzvārds, personas kods un ģimenes (personas) dzīvesvietas adrese. Izziņā tiek norādīts arī normatīvais akts, uz kura pamata šī izziņa tiek izsniegta (Ministru kabineta 2010. gada 30. marta noteikumi Nr. 299 Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu), laika periods, uz kuru izziņa tiek izsniegta, kā arī Rīgas Sociālā dienesta rekvizīti," par to, kā noteikt viltojumu, informē Rīgas domes Labklājības departamenta iedzīvotāju informēšanas sektora vadītāja Lita Brice. Jāatgādina, ka trūcīgas ģimenes (personas) statuss, līdz ar to arī izziņa par atbilstību šim statusam tiek piešķirta uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ja vismaz viens no iesniedzēja pilngadīgajiem ģimenes locekļiem ir darbspējas vecumā, izņemot nestrādājošas personas ar invaliditāti, pārējos gadījumos – uz 12 mēnešiem. Izziņu paraksta Rīgas Sociālā dienesta vadītāja pilnvarota persona, nevis pats Rīgas Sociālā dienesta vadītājs, un apzīmogo ar Rīgas Sociālā dienesta zīmogu.

L. Brice arī uzsver, ka viltotājiem nav vērts censties, jo trūcīgo personu dati ir pieejami kopējā datu bāzē un tos var ātri pārbaudīt, piezvanot Rīgas Sociālā dienesta informatoram pa tālruni 67105048. Tiesa gan, šāda iespēja pastāv tikai darbdienās no pulksten 9 līdz 17. Tomēr sociālos darbiniekus uzmanīgus dara fakts, ka iepriekšējos gados šādu sūdzību no ārstniecības iestādēm nebija, taču šogad – jau vairākas.

Uzrādot trūcīgas personas izziņu, var saņemt 100 procentu zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensāciju (ja personai pienākas zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācija), 100 procentu atbrīvojumu no pacienta iemaksas, 90 procentu atbrīvojumu no nekustamā īpašuma nodokļa maksas, zupas virtuves ēdināšanas pakalpojumus, kā arī Eiropas Komisijas pārtikas pakas, a/s Latvenergo elektrības norēķinu kartes.

Labklājības departamentā informē, ka 2010. gadā ir izsniegtas 34 212 izziņas par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam.

Latvijā

Trešdien, 16. oktobrī, Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas 36 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas – Baltkrievijas valsts robežu, kopumā šogad no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 4856 cilvēki, informē Valsts robežsardzē.

Svarīgākais