Ušakovs iekarojis rīdzinieku uzticību

Jaunākais tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pētījums par Rīgas domes amatpersonu darbības vērtējumu kopš 1997. gada liecina, ka esošajam Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (Saskaņas centrs) ir vislabākais novērtējums. 2010. gada decembrī viņa darbu pozitīvi vērtēja 73,3 procenti respondentu.

Rīdzinieku pozitīvais vērtējums nepārtraukti ir palielinājies, kopš N. Ušakovs ieņem Rīgas domes priekšsēdētāja amatu. Sociologs Arnis Kaktiņš uzskata, ka tas ir skaidrojams ar vairākiem aspektiem – pārstāvēto politisko spēku un darbiem. "Atbilde uz jautājumu, kas ir N. Ušakova reitingu panākums, ir diezgan vienkārša. Zināmā mērā tā slēpjas faktā, kādu partiju viņš pārstāv, jo tas parāda, kāds ir Rīgas nacionālais sastāvs. Arī pēc tautības N. Ušakovs ir krievs un pārstāv SC. Tas, ka šie reitingi nāk no krievvalodīgo balsīm, nav pārsteigums, jo krievvalodīgo vairākums viņu vērtē pozitīvi," komentē SKDS vadītājs A. Kaktiņš.

Politologs Filips Rajevskis izceļ N. Ušakova publiskās aktivitātes. "Viņš aktīvi parādās medijos, publiski darbojas. Nekoncentrējas tikai uz lieliem ilgtermiņa projektiem, bet orientē Rīgas domi uz tūlītēju darbu. Tā uzskatāms piemērs ir Rīgas izgaismošana svētkos, arī izrotāšana Ziemassvētkos. Laba ideja bija ziemas parka izveidošana Esplanādē un sporta aktivitāšu organizēšana Mežaparkā. Visas šīs aktivitātes neprasa milzīgas investīcijas, jo tās iepriekš nav bijušas, bet tagad novērtē," ir pārliecināts F. Rajevskis.

Pēc viņa domām, N. Ušakova panākumu pamatā ir arī sabiedrības uzmanības piesaistīšana. Tā šomēnes aktuālais jautājums ir sniega izvešana no galvaspilsētas, ko pilsētas vadībai veiksmīgi izdevās īstenot. "Sniegu izveduši visi, bet N. Ušakovs to pārvērta par publisku aktivitāti. Ar šādām it kā sīkām lietām viņam izdodas piesaistīt sabiedrības uzmanību, apliecināt, ka šie jautājumi patiesi rūp," piebilst politologs.

SKDS vadītājs A. Kaktiņš uzskata, ka līdz ar N. Ušakova nākšanu pie varas (2009. gada jūlijā) latviešu valodā runājošo vidū bija bažas, ka Rīgā viss būs krieviski, taču tieši viņš ir pirmais Rīgas domes vadītājs, kurš publiski sarīkoja Līgo svētkus. Tāpat N. Ušakovam nav bijuši skandāli, kas grautu sabiedrības uzticību.

A. Kaktiņš uzskata, ka viszemākie reitingi Jāņa Birka valdīšanas laikā (2007. gada februāris – 2009. gada jūnijs) bija tādēļ, ka sabiedrības doma veidojas proporcionāli iedzīvotāju iedalījumam pēc tautības. J. Birka laikā latviešu vidū bija liela uzticība un pozitīvs darba vērtējums, taču tas nedod iespēju iegūt tikpat labu kopējo vidējo vērtējumu, jo krievvalodīgie viņa darbu tik labi nevērtēja," ir pārliecināts A. Kaktiņš.

Svarīgākais