Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

20.janvārī, Barikāžu aizstāvju atceres dienā, Doma laukumā notiks ierakumu sveču liešana Ukrainai un koncerts

© Publicitātes foto

Biedrība "Tavi draugi" sadarbībā ar 1991. gada barikāžu atceres muzeju aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju piektdien, 20. janvārī apmeklēt Barikāžu aizstāvju atceres dienas pasākumus un no plkst. 10.00 līdz 19.00 piedalīties ierakumu sveču liešanā Rīgā, Doma laukumā. Izgatavotās sveces tiks nogādātas Ukrainas karavīriem frontē. Paralēli sveču liešanai, no plkst. 14.00 līdz 16.00 Doma laukumā būs barikāžu atmiņu stāsti un īpaša koncertprogramma. 

Ierakumu sveces palīdz ukraiņu karavīriem izdzīvot ziemas aukstumā - tās ir viegli paņemt līdzi dodoties uzdevumā, tās dod siltumu un ļauj gatavot ēdienu. Viss ierakumu sveču liešanai nepieciešamais būs pieejams Doma laukumā uz vietas. Sveču liešanas dalībnieki ir laipni aicināti arī ņemt līdzi un ziedot sveces un to atlikumus.

"No 2022. gada novembra īstenojam ierakumu sveču gatavošanu, ko nogādājam Ukrainas karavīriem frontē. Šobrīd esam uz Ukrainu nosūtījuši vairāk nekā 42 000 sveču, ko izgatavojuši iedzīvotāji no visas Latvijas. Mūsu mērķis ir līdz 2023. gada februāra nogalei sagatavot un uz Ukrainas fronti nosūtīt vismaz 130 000 sveces. Ticam, ka kopīgiem spēkiem tas ir paveicams, tāpēc aicinām ikvienu Latvijas iedzīvotāju iesaistīties un dot savu gaismu Ukrainai," stāsta režisore Laura Čaupale, biedrības "Tavi draugi" pārstāve.

Tāpat 20. janvāra sveču liešanas pasākums simboliski noslēgs šī gada janvārī īstenoto akciju "Gaismas pils Ukrainai", kurā Dziesmu un deju svētku dalībnieki no visas Latvijas ziedo sveces, kas pārtaps ierakumu svecēs. Daļa kolektīvu piedalīsies pasākumā Doma laukumā.

Paralēli sveču liešanai, no plkst. 14.00 līdz 16.00 uz biedrības "Tavi draugi" skatuves un tiešsaistē ar savām Atmodas un barikāžu laika atmiņām dalīsies 1991. gada barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais un Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Romualds Ražuks, Dainis Īvāns un Eduards Liniņš, filmas "Dvēseļu putenis" režisors Dzintars Dreibergs, filmas "Janvāris" režisors Viesturs Kairišs un producents Gints Grūbe. Par raidījuma "Labvakar" laiku un brīvības tēmu teātrī stāstīs Ojārs Rubenis. Dzejnieces Inga Pizāne un Agnese Zarāne lasīs savu dzeju Ukrainai. Runātāju vidū būs arī "Tavi draugi" dibinātājs Ulvis Noviks un režisors Dāvis Sīmanis ("Pēdējā tempļa hronika"), Dzintars Zilgalvis un Anda Munkevica dalīsies stāstā par Barikāžu piemiņas vitrāžu, kas iestrādāta Doma baznīcas logā. Paralēli ar īpašu koncertprogrammu uzstāsies dziedātājs, komponists un zemessargs Rihards Saule, Shipsea un Aminata, Elza Rozentāle un Kaspars Zemītis, Ilmārs Dreļs, Artūrs Uškāns, Ieva Akurātere, Patrisha un Grēta. Programmas noslēgumā ar īpašu sveicienu akcijas "Gaismas pils Ukrainai" dalībniekiem uzstāsies apvienotais koris no visas Latvijas diriģenta Māra Sirmā vadībā. Pasākumu vadīs žurnāliste Ilze Dobele.

Plašāka informācija pieejama pielikumā pievienotajā preses relīzē. Tā kā koncerta daļa tiks pārraidīta arī tiešraidē, mēs labprāt dalīsimies ar tās embed kodu. Priecāsimies par ziņu, ja tiešraide varētu noderēt!