Rīgā mēģina viltot trūcīgo izziņas

Rīgā parādījušās viltotas trūcīgo izziņas, par ko satrauktas ārstniecības iestādes, nra.lv informēja Rīgas domes Labklājības departaments.

Rīgas Sociālais dienests saņem satrauktus zvanus no ārstniecības iestādēm, lai pārliecinātos vai iesniegtā izziņa par atbilstību trūcīgas ģimenes statusam nav viltota, stāsta labklājības departamenta speciāliste Lita Brice.

Rīgas Sociālā dienesta izziņā par ģimenes atbilstību trūcīgas ģimenes statusam ir norādīta personas un ģimenes locekļa vārds, uzvārds, personas kods un ģimenes dzīvesvietas adrese. Izziņā tiek norādīts arī normatīvais akts, uz kura pamata šī izziņa tiek izsniegta, laika periods, uz kuru izziņa tiek izsniegta, kā arī Rīgas Sociālā dienesta rekvizīti.

Šobrīd trūcīgas ģimenes statuss, līdz ar to arī izziņa par atbilstību trūcīgas ģimenes statusam tiek piešķirta uz laiku līdz 6 mēnešiem, ja vismaz viens no iesniedzēja pilngadīgajiem ģimenes locekļiem ir darbspējas vecumā, izņemot nestrādājošas personas ar invaliditāti, pārējos gadījumos – uz 12 mēnešiem.

Izziņu paraksta Rīgas Sociālā dienesta vadītāja pilnvarota persona, nevis pats Rīgas Sociālā dienesta vadītājs, un apzīmogo ar Rīgas Sociālā dienesta zīmogu.

Departaments aicina: ja rodas šaubas, ka uzrādītā izziņa ir viltota, jāzvana Rīgas Sociālā dienesta informatoram pa tālruni 67105048 darba dienās darba laikā.

2010. gadā no 1. janvāra līdz 31. decembrim Rīgas Sociālais dienests ir izsniedzis 34 212 izziņas par atbilstību trūcīgas ģimenes statusam. Ģimenes vai personas, uzrādot šo izziņu, var saņemt 100% zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensāciju (ja personai pienākas zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācija), 100% atbrīvojumu no pacienta iemaksas, 90% atbrīvojumu no nekustamā īpašuma nodokļa maksas, zupas virtuves ēdināšanas pakalpojumus, kā arī Eiropas komisijas pārtikas pakas, Latvenergo elektrības norēķinu kartes.

Svarīgākais