Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Uzņēmums: Viedās gaismas Ķīpsalā palīdzējušas ietaupīt 77% elektroenerģijas

© Jānis Vecbrālis / F64

Tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tet" viedais apgaismojums Ķīpsalā, kopš tā darbības sākuma šā gada oktobrī, palīdzējis ietaupīt 77% elektroenerģijas, salīdzinot ar patēriņu iepriekšējā gadā, aģentūrai LETA pavēstīja uzņēmuma pārstāvji.

Āzenes ielā, Ķīpsalas ielā un Zunda krastmalā pašreiz 61 apgaismes stabs aprīkots ar maza patēriņa LED gaismekļiem, Latvijā ražotiem viedajiem kontrolieriem un kustības sensoriem.

"Tet" jauno biznesu attīstības vadītājs Toms Stālmans norāda, ka elektrības patēriņš šajās ielās 2021.gada novembrī bija 5428 kilovatstundas (kWh), savukārt šogad - 1413 kWh.

Pašreizējais ietaupījums iegūts, attālināti regulējot gaismu spilgtumu no 100% brīžos, kad notiek kustība, līdz 70% brīžos, kad kustības nav. Līdz ar gaismas spilgtuma procentu amplitūdas palielināšanu "Tet" paredz, ka ietaupījuma apjomu būs iespējams kāpināt.

Viedā apgaismojuma pārraudzības platformā katram aprīkotajam apgaismes stabam ir savs profils, kas ļauj katru no tiem attālināti kontrolēt un pielāgot infrastruktūras vajadzībām. Piemēram, lai rūpētos par drošību, gaismām, kas atrodas pie neregulētām gājēju pārejām, iespējams nodefinēt nepārtrauktu 100% gaismas intensitāti, kamēr pārējo gaismu spožums reaģē uz kustību.

"Tet" viedais apgaismojums pielāgo gaismas intensitāti transportlīdzekļu un gājēju plūsmai, tādējādi efektivizējot elektroenerģijas patēriņu. Sistēma izstrādāta tā, lai to ērti varētu savienot ar ārējiem datiem - "Nord Pool" biržas cenām, laikapstākļiem, diennakts tumšā laika izmaiņām, arī tādā veidā pakāpeniski palielinot ietaupījumu.

Viedais apgaismojums tapis sadarbībā ar Rīgas domi, pašvaldības aģentūru "Rīgas gaisma", Rīgas Tehnisko universitāti un "Draugiem Group" meitasuzņēmumu "Idea Lights", kas iepriekš ieviesis vairākus viedos risinājumus Cēsīs.

Ķīpsalā "Tet" iecerējis izmēģināt arī citus viedās pilsētas risinājumus. Šobrīd jau uzsākti darbi pie 60 gigahercu (GHz) bāzes stacijas un antenu ierīkošanas, kas nodrošinās bezvadu internetu ar optikas ātrumu līdz pat 1000 megabitiem sekundē. Tām tiks pievienotas kameras ar iebūvētu mākslīgo intelektu, kas ļaus testēt gudrās stāvvietas ielu līmenī, kā arī citus viedās mobilitātes un drošības risinājumus. Savukārt kompaktas vides un gaisa kvalitātes stacijas ļaus novērtēt apkaimes līmeņa vides kvalitāti un analizēt tās potenciālos ietekmes faktorus. Risinājumu ierīkošanas un testēšanas darbi turpināsies arī nākamajā gadā, pielāgojoties laika apstākļu maiņai, kas ir viens no būtiskākajiem izaicinājumiem viedo pilsētu attīstībai Latvijā.

Jau vēstīts, ka "Tet" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 253,253 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 13,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa samazinājās par 5,1% - līdz 28,852 miljoniem eiro. Vienlaikus pašas "Tet" apgrozījums 2021.gadā bija 200,618 miljoni eiro, kas ir par 12,5% vairāk nekā 2020.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 11% un bija 26,778 miljoni eiro.

"Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). "Tet" grupā ir uzņēmumi "Tet", "Citrus Solutions", "Data Experts", "Helio Media" un "Baltijas datoru akadēmija". "Tet" pieder 23% SIA "Latvijas mobilais telefons" daļu.