Melngalvju namā atklāj nesaimnieciskumu

Notecējuši griesti, pieblīdis parkets, ieplaisājuši stikla griesti – tāds skats paveras Melngalvju namā. Pirms 12 gadiem no jauna celtajā ēkā ir pilnībā nomainīta vadība un vietā nākuši darbinieki, kuriem darbs nav sirdslieta, tādēļ elitārās telpas nolaistas, ir pārliecināts bijušais Melngalvju nama izpilddirektors Ojārs Spārītis.

Viņš nosūtījis Rīgas domes (RD) vadībai vēstuli, kurā pauž bažas par ēku. "Rīgas namu vadības nesaimnieciskuma dēļ šīs telpas ir degradētas. Tās vairs neizmanto Valsts prezidents. Pirms nedēļas Melngalvju namā nenotika vakariņas par godu Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva oficiālajai vizītei. Tās pārcēla uz Mazo ģildi," Neatkarīgajai stāsta O. Spārītis. Valsts prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa gan norāda, ka I. Alijevs jau ir vakariņojis Melngalvju namā, tāpēc rādījuši citas vēsturiskās ēkas.

RD priekšsēdētāja vietnieks, SIA Rīgas nami kapitāldaļu turētāja pārstāvis Andris Ameriks saņēmis Rīgas namu kultūras un mārketinga ekspertu padomes priekšsēdētāja O. Spārīša iesniegumu un pieprasījis Rīgas namu vadībai nekavējoties sniegt pilnīgu informāciju un skaidrojumus par situāciju. A. Ameriks tuvākajā laikā pats plāno apmeklēt Melngalvu namu, lai iepazītos ar ēkas tehnisko stāvokli un spriestu par turpmāko rīcību ēkas apsaimniekošanā.

"Ēka ir būvēta ar stipriem defektiem, un pēc ārējā izskata neviens nav domājis, ko liks iekšā. Melngalvju nama jumta konfigurācija neļauj notīrīt sniegu, tādēļ viens jumta stikls ieplīsa, taču pirmdien to nomainījām. Līdzīga situācija ir ar daudziem Rīgas namiem, kur noplūst jumti. Šogad noplūda arī kinoteātra Rīga griesti. Mākslas telpa zem rātsnama noplūst katru gadu," Neatkarīgajai stāsta Rīgas namu valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs. O. Spārīša satraukumu K. Kavacs saista ar faktu, ka uzņēmums pilnībā nomainījis darbiniekus ar gados jaunāku personālu. "Nav korekti runāt, ka ēka ir nolaista un nav uzkopta. Tajā visu laiku notiek saimnieciskā darbība. Varbūt pašam Spārīša kunga ne pārāk patīk veco kundžu garderobistu nomaiņa," ir pārliecināts K. Kavacs.

Neatkarīgā novēroja, ka Melngalvju namā ir divas galvenās problēmas – nokritušas sponsoru plāksnes un lietus ūdeņu skartie apmēram divi kvadrātmetri parketa pie ieejas Svētku zālē.

Svarīgākais