Prognozē straujāku bezpajumtnieku skaita kāpumu

© Timurs Subhankulovs

Tuvu četriem simtiem – tik daudz bezpajumtnieku pašlaik nakšņo Rīgas patversmēs. Salīdzinot ar pagājušā gada rudeni, šogad cilvēku bez noteiktas dzīvesvietas skaits palielinājies par četriem procentiem.

"Grūti pateikt, kā būs šogad ziemā, redzēsim, jo vispār cilvēku skaits, kas nakšņo patversmēs, pieaug katru gadu – gan ekonomiski labvēlīgos laikos, gan tā kā pašlaik – krīzes situācijā," Neatkarīgajai stāsta Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālo pakalpojumu nodaļas pilngadīgām personām galvenais speciālists Aldis Strapcāns.

Tiesa, Rīgas patversmes arī vasarā ir visai pilnas – šovasar visās patversmēs kopā vidēji dienā uzturējās 340 personu. Septembrī nedaudz pieauga patversmju iemītnieku skaits, un pašlaik tas ir apmēram 400 cilvēku katru nakti.

Kārtība un brīvība

Jevgēnija no Āgenskalna nav viena no patversmes, jo viņa mitinās Pārdaugavā, te paēd – šad un tad zupas virtuvē, bet biežāk – lūdz no cilvēkiem tirgū kādu ēdmaņu vai atrod ko uz ielas. "Es negribētu iet uz patversmi centrā… Man te ir kur palikt. Pagaidām ir labi. Palieku puspamestā mājā," viņa krievu valodā stāsta. Neatklājot to, cik viņai gadu, Jevgēnija smejas, ka krīze gan neesot tā, kas viņu izdzinusi uz ielas. Šādu dzīvi jau sen dzīvojot un nenoliedz, ka vainīgs tur vairāk alkohols un pati. Pansionātā negribot tāpēc, ka "tur ir rasporjadoks (kārtība – latv.), bet te svoboda (brīvība – latv.)". Vienīgi tagad grūti dabūt kādu apģērbu, apavus, pēc tā Jevgēnija spriež, ka cilvēkiem ir grūtāk. Bet naudu vai visbiežāk ēdienu gan neatsaka. Laikam saprot, ka citiem ir vēl grūtāk.

Bezpajumtnieku vidū, kuri nakšņo patversmēs, liela daļa ir tādu, kas tikai pārnakšņo, taču jau šāgada sākumā sāka uz patversmēm nākt ļaudis, kuri tieši krīzes dēļ bija zaudējuši lielāko daļu ienākumu un vairs nevarēja atļauties īrēt mitekli.

Jo aukstāk, jo vairāk vietu

Pēc sociālo darbinieku prognozēm, oktobrī patversmēs nakšņos apmēram 460 cilvēku, novembrī un decembrī – apmēram 550. Atbilstoši tam tiek plānots vietu skaits patversmēs, tas ir, jo aukstāks laiks, jo vairāk guļvietu patversmēs tiek sagatavots. "Tradicionāli vislielākais nakšņotāju skaits ir ziemas aukstajos mēnešos," stāsta A. Strapcāns, "taču šogad martā bija vērojams lielāks nakšņotāju skaits – par 18 procentiem vairāk, jo patversmē nonāca tie cilvēciņi, kuri bija zaudējuši darbu un vairs nevarēja atļauties īrēt dzīvokli vai istabu. Gan vīrieši, gan sievietes. Taču, ja mēs skatāmies vairāku gadu datus, tad redzam, piemēram, 2005. un 2006. gadā atsevišķos mēnešos kāpums bija pat līdz 20 procentiem." Tāpēc nevar teikt, ka tikai tagad palielinās bezpajumtnieku skaits, jo tas notiek visu laiku. Vislielākais nakšņotāju skaita kāpums naktspatversmēs bija 2005. un 2006. gadā – vidēji par 11 procentiem.

Aizpildītas jau tagad

Septembrī trīs no patversmēm jau bija piepildītas, piemēram, naktspatversmē Esi drošs Imantā, vietu skaits tur ir 30, bet septembrī vidējais cilvēku skaits bija 32. Tas varētu būt izskaidrojams ar faktu, ka šī ir vienīgā naktspatversme Pārdaugavā. Arī naktspatversmē sievietēm Dezinfekcijas stacija Bārddziņu ielā 2 vietu skaits ir 30 un aizpildītas ir gandrīz visas. Latvijas Sarkanā Krusta naktspatversmē Gaiziņa ielā 7 vīriešiem un sievietēm vietu skaits ir 20, un pastāvīgi visas vietas ir aizpildītas. Šī ir jaunākā no visām patversmēm, un jau kopš tās darbības pirmās dienas tā ir piepildīta. Tā atrodas vistuvāk bezpajumtnieku pulcēšanās vietām – Centrāltirgum un Centrālajai stacijai.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.