Ar ES līdzekļiem mēģinās palīdzēt Rīgas zoodārzam

Lai gan Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ir Rīgas domei piederošs pašvaldības uzņēmums un prioritāri tieši pašvaldībai ir jādomā, kā atrisināt nodegušās zebru mājas problēmu, atbalstu sola arī valsts.

Viens no iespējamiem variantiem ir finansējuma piešķiršana no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vai arī piesaiste no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem. "Ir būtiski, lai zoodārzs pilda galvenos civilizēta zooloģiskā dārza mērķus – vides izglītība, apdraudēto sugu saglabāšana. To ir iespējams panākt, dzīvniekiem nodrošinot humānus dzīves apstākļus," pauž vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš ministru informēja, ka patlaban nav lietderīgi atjaunot zebru, strausu un antilopju turēšanu iepriekšējās mītnes vietā, jo ir iecere par šo dzīvnieku izvietošanu Āfrikas savannas ekspozīcijā. Tajā paredzēts uzbūvēt ne vien zebru mītni, bet izveidot arī pērtiķu, pušķausu cūku, surikatu un degunragputnu ekspozīcijas, izveidojot ar žirafu māju vienotu apskates maršrutu. Savannas ekspozīcijas tehniskā projekta izstrādāšanas izmaksas varētu nedaudz pārsniegt 100 000 latu. Projektēšanu sadalīt vairākos posmos ir praktiski neiespējami, taču būvniecība gan varētu notikt vairākās kārtās. Zoodārza pārstāvji norāda – ja projektēšanu varētu sākt tuvākajā laikā, vismaz daļu plašās ekspozīcijas varētu pagūt uzbūvēt līdz zooloģiskā dārza 100 gadu jubilejai nākamā gada oktobrī.

Svarīgākais