Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Rīgas Meži" sagatavojuši tehniku un materiālus parku un skvēru celiņu uzkopšanai

© pixabay.com

Rīgas dārzu un parku celiņus ziemā tīrīs ar 26 traktoriem un motoblokiem, kas aprīkoti sniega lāpstām, rotējošām slotām, kā arī pretslīdes materiāla kaisīšanas iekārtām, aģentūru LETA informēja "Rīgas Mežu" Stratēģiskās komunikācijas un sabiedrisko attiecību daļa.

Šogad esot nopirkti divi jauni sniega pūtēji, kas būtiski atvieglošot uzņēmuma darbinieku darbu.

Tāpat ir sagādāts un likts lietā nepieciešamais pretslīdes materiāls, pamatā - smiltis, grants un granīta šķembas. Papildus tam "Rīgas Meži" izmantos arī iepriekšējā sezonā lietotās un pēc tam pavasarī savāktās granīta šķembas.

Pēc sniega uzsnigšanas, vispirms ar tehniku tiek notīrīti parku galvenie gājēju celiņi, kā arī trotuāri pa parka perimetru. Tad tos nokaisa ar pretslīdes materiālu un tikai pēc tam tiek tīrīti mazākas nozīmes celiņi, kā arī soliņi.

Intensīvas snigšanas laikā esot svarīgi nopurināt sniegu no jaunajiem skuju kokiem, lai nenolūstu zari.

Kad snieg slapjš sniegs vai, pazeminoties temperatūrai, tas sasalst, noliecot zarus vai pat kokus, tie var lūzt. Tādēļ uzņēmumā aktīvi tiek strādāts pie potenciāli bīstamo koku apzināšanas, zaru vai pat koku nozāģēšanas.

Jau vairākus gadus, lai saudzētu kokaugus un suņu ķepas, sāls kā pretslīdes materiāls Rīgas parkos netiek izmantots. Savukārt pagājušajā ziemā, kad bieži sals mijās ar atkušņiem tika veidots vairāku slāņu sniega un šķembu "pīrāgs".

Savukārt parka tiltiņi ziemā tiek kopti ar rokām, jo drošības apsvērumu dēļ tehnika uz tiem braukt nedrīkst.

Rīgas parki tiek tīrīti prioritārā secībā. Proti, vispirms tiek apkopti centra un apmeklētāju ziņā noslogotākie parki, bet pēc tam uzņēmums tīra tā apsaimniekošanā nodotās perifērijas zonas.

"Rīgas Meži" pamatā ikdienā apkopj aptuveni 20% galvaspilsētas teritorijas - parki un dārzi, kas veido ap 400 hektārus, kultūras un atpūtas parks "Mežaparks" - 385 hektāri un pilsētas meži - ap 5500 hektāri.