Rindā uz vietu kādā no Rīgas pašvaldības pirmsskolām gaida 829 bērni

© Jānis Saliņš/F64

Šogad vērojams būtisks samazinājums gaidītāju rindā, kam nepieciešams pirmsskolas izglītības pakalpojums, proti, rindā atrodas 829 bērni līdzšinējo 1888 vietā, aģentūrai LETA skaidroja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas Komunikācijas pārvaldes pārstāvis Raimonds Grants.

Grants norāda, ka arī septembrī, uzsākot jauno mācību gadu, bija pieejamas brīvas vietas gan pašvaldības, gan arī privātajās izglītības iestādēs.

Grants skaidro, ka pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs daļa neizpildītu vietu bija saistīts ar darbinieku vakancēm, proti, ja nebija mācībspēku, tad grupās bērnus neuzņēma.

Atsevišķās pašvaldības un privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs arī šobrīd vēl ir pieejamas brīvas vietas.

Grants atgādina, ka šogad Rīgā ir audzis privātajām izglītības iestādēm par katru bērnu no pusotra līdz četriem gadiem mēnesī sniegtais līdzfinansējums. Ja pērn tas bija 266,69 eiro, tad šogad tas ir sasniedzis 307,85 eiro. Arī līdzfinansējums par bērniem obligātajā izglītības vecumā audzis no 199,63 eiro pērn līdz 299,27 eiro šogad.

Jau ziņots, ka Rīgas dome plāno jaunas pirmsskolas izglītības iestāde būvniecību Dignājas ielā 4B.

Kā norādīja Grants, bērnudārzs jābūvē, jo Bišumuižas un Ziepniekkalna apkaimē nav pietiekams skaits pirmsskolas izglītības iestāžu.

Jau ziņots, ka Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība vērsusies pie Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta saistībā ar ieceri pašai galvaspilsētai būvēt jaunu pirmsskolas izglītības iestādi.

Biedrību pārstāvošās pirmsskola aicina departamentu un Rīgas domes vadību atkārtoti izvērtēt nepieciešamību būvēt jaunu pirmsskolu, norādot, ka esošajā ekonomiskajā situācijā šāds solis vērtējams kā nepārdomāts un nav rīdzinieku interesēs.

Biedrība uzskata, ka, būvējot jaunu pašvaldības pirmsskolu, viena vieta izmaksā vairāk, nekā sadarbojoties ar esošajām privātajām izglītības iestādēm.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.