Pētījums: Dienvidu tiltu varēja uzbūvēt divreiz lētāk

© Reinis Hofmanis, f64

Par Dienvidu tilta būvniecību pārmaksāti 50 miljoni latu un to varēja uzbūvēt divreiz lētāk – tā, salīdzinot tilta izmaksas ar 170 citu tiltu cenām 42 pasaules valstīs, atklājuši Rīgas Ekonomikas augstskolas studenti.

Jau 2008. gadā kāda anonīmu ekspertu grupa paziņojusi, ka Dienvidu tilta celtniecībā pārmaksāti 92 miljoni latu, un tas varētu pretendēt uz vietu Ginesa rekordu grāmatā kā pasaules dārgākais tilts. Tilta būvnieki gan to noliedza, raksta Latvijas Avīze.

Vēlāk Valsts kontrole (VK) revīzijā konstatēja, ka Rīgas pašvaldība tilta celtniecībā nesaimnieciski izlietojusi 27 miljonus latu.

Mūsu skatpunkts bija pavisam cits, uzsver pētījuma autori. VK skatījās, kas ir celtniecības tāmēs, un vērtēja, cik tam reāli vajadzētu maksāt. Mēs tāmēm nemaz nevarējām piekļūt, bet salīdzinājām Dienvidu tilta un citu līdzīgu pasaules tiltu izmaksas, izmantojot tikai ārējos, nevis Latvijas mainīgos rādītājus. Pētījuma kodols ir matemātiski statistiskais modelis ar 25 dažādiem tilta izmaksas ietekmējošiem faktoriem. Starp tiem gan parametri, kas attiecas uz pašu tiltu – izmēri, tips, mastu skaits un augstums, upes kuģojamība, atrašanās vieta atkarībā no seismiskās aktivitātes utt., gan ekonomiskie rādītāji, piemēram, pirktspējas paritāte un inflācijas indekss.

Svarīgākais