Rīgas pašvaldība 2022. gadu varētu noslēgt gandrīz bez budžeta deficīta

© Neatkarīgā

Rīgas pašvaldība šo gadu varētu noslēgt gandrīz bez budžeta deficīta, aģentūrai LETA apstiprināja Rīgas domes Finanšu departamenta direktors Uldis Rakstiņš.

Šodien Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja atbalstīja pašvaldības 2022.gada budžeta grozījumus.

Pašvaldības budžeta ieņēmumi tiks palielināti par vairāk nekā 42 miljoniem eiro un kopumā sasniegs 1,04 miljardus eiro. Savukārt pašvaldības budžeta izdevumi tika palielināti par 27,4 miljoniem eiro un sasniegs 1,18 miljardus eiro.

Kā atzina Rakstiņš, ņemot vērā ieņēmumu palielinājumu un vairāku kapitālizdevumu pārcelšanu uz nākamo gadu, pašvaldības budžeta ieņēmi varētu varētu izlīdzināties ar izdevumiem un budžeta deficīta varētu nebūt vispār.

Viņš deputātus šodien arī informēja, ka pašvaldībai būtiski samazinājies kopējais saistību apmērs. Savukārt šogad pašvaldība uzņēmusies jaunas saistības par 17,8 miljoniem eiro.

Saskaņā ar deputātiem iesniegto informāciju, Rīgas pašvaldības budžeta ieņēmumu izpilde deviņos mēnešos bija 851,7 miljoni eiro, kas ir par 155,8 miljoniem eiro vairāk nekā pērn deviņos mēnešos.

Būtiska ieņēmumu pārpilde veidojās valsts budžeta transfertos, jo, pamatojoties uz valdības lēmumiem, no valsts budžeta Rīgas pašvaldībai tika piešķirts papildu finansējums ārkārtas pasākumiem, tajā skaitā piemaksām izglītības darbiniekiem par izglītības pakalpojuma nepārtrauktības nodrošināšanu augsta epidemioloģiskā riska apstākļos Covid-19 pandēmijas laikā, Ukrainas iedzīvotāju atbalstam, kā arī pagarināts mājokļa pabalstu kompensācijas piešķiršanas termiņš.

Līdztekus straujam energoresursu sadārdzinājumam Saeima pieņēma grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas uzlika par pienākumu pašvaldībai sniegt atbalstu mājsaimniecībām un nodrošināt konkrēta atbalsta izmaksu. Minētā atbalsta izmaksu pašvaldībām pilnībā kompensēs no valsts budžeta.

Gala lēmums par budžeta grozījumiem jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Svarīgākais