Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kur un kādi pasākumi notiks valsts svētku mēnesī Rīgā?

© Kaspars Krafts / F64

Ar īpašu pilsētvides noformējumu un plašu svētku programmu ne vien galvaspilsētas centrā, bet arī Rīgas apkaimēs atzīmēs Latvijas valsts svētku mēnesi, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Šogad valsts svētku noformējuma un satura idejiskais vadmotīvs ir iekšējās brīvības neatkarība no ārējiem apstākļiem, par ko savā dzejā runājis Knuts Skujenieks.

Uz vairāk nekā 30 pilsētvides stendiem un 83 afišu stabiem lasāmas ne vien Knuta Skujenieka dzejas rindas un svētku programma, bet arī stāsti par latviešu dzimtās glabātiem karogiem, kas, pārdzīvojot dažādus laikus Latvijas vēsturē, saglabāti un godā turēti līdz pat mūsdienām.

Pilsētvidē atgriezīsies arī jau iepriekšējā gadā iedzīvotāju atzinību iemantojušās 10 gaismas instalācijas ar latviešu tautasdziesmu spēka vārdiem, kuras šogad atradīsies Teikā, Imantā, Zolitūdē, Ziepniekkalnā, Vecmīlgrāvī, Maskavas forštatē un Pļavniekos.

Novembrī galvaspilsētā plānoti vairāk nekā 20 Lāčplēša dienai un Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai veltīti pasākumi. 11.novembrī notiks tradicionālā piemiņas svecīšu iededzināšana Rīgas Brāļu kapos, kam sekos lāpu gājiens līdz Brīvības piemineklim un 11.novembra krastmalai, kā arī uguns plosta palaišana Daugavā pie pieminekļa Lielajam Kristapam.

Savukārt Latviešu strēlnieku laukumā izskanēs koncerts "Spēka dziesmas" ar Rīgas folkloras kopu un rokgrupas "Līvi" piedalīšanos.

18.novembrī svētku viesi tiks gaidīti Latvijas Republikas proklamēšanas 104.gadadienai veltītajā svinīgajā pasākumā Brīvības laukumā, kur uzrunu teiks Valsts prezidents Egils Levits un izskanēs svētku koncerts.

Valsts dzimšanas dienā svinības notiks arī apkaimēs. Arkādijas parkā, Kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā, Latgales parkā, pie VEF Kultūras pils un Doma laukumā notiks translācija no pasākuma Brīvības laukumā, Latvijas valsts himnas kopīga dziedāšana, kā arī sadziedāšanās ar Rīgas koriem.

Tāpat galvaspilsētā notiks vairāki svētku koncerti, darbnīcas un izstādes kultūras centros un muzejos.

Lai gan gada tumšajā laikā energotaupības nolūkos nenotiks gaismas festivāls "Staro Rīga" un pašvaldība atteikusies no svētku uguņošanas, pilsētas centrā un apkaimēs svētku noformējumu papildinās dzīvās uguns noformējums. 18.novembrī tas būs apskatāms Bastejkalnā, pilsētas kanālā un tā tiltos, Doma laukumā, pie VEF Kultūras pils, Arkādijas parkā un Latgales dārzā, kā arī pie kultūras pils "Ziemeļblāzma".

Pie vairāk nekā 1000 apgaismes stabiem un Rīgas rātsnama būs izvietotas vertikālās karoglentes. Svētku noformējumu galvaspilsētā papildinās arī vairākas karogkonstrukcijas.