Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā par ūdeni tagad būs jāmaksā daudz vairāk

© f64.lv, Ilze Zvēra

Rīgā maksa par ūdeni no oktobra pieaugs par vairāk nekā 17%, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - par nepilniem 33%, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) informācija.

SIA "Rīgas ūdens" mājaslapā publicētā informācija liecina, ka līdz šim iedzīvotājiem par viena kubikmetra ūdens piegādi bija jāmaksā 1,02 eiro. Savukārt kanalizācijas pakalpojumu tarifs bija 0,91 eiro par kubikmetru.

No 1. oktobra "Rīgas ūdens" ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,20 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,21 eiro par kubikmetru.

Kā informē uzņēmumā, kubikmetra izmaksas par abiem pakalpojumiem kopā - ūdensapgādi un kanalizāciju pieaugs par 24,8% jeb 48 centiem.

Pēc "Rīgas ūdens" sniegtās informācijas, tarifu palielināšana nepieciešama, jo būtiski pieaugušas elektroenerģijas, dabas gāzes un siltumenerģijas izmaksas, salīdzinot ar iepriekš aprēķinātajām un pašreiz spēkā esošajā tarifā iekļautajām izmaksām.

Nozīmīgu ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksu daļu veidojot tieši maksa par elektroenerģiju. Tā nepieciešama visos ūdenssaimniecības pakalpojumu procesos - iegūstot un sagatavojot ūdeni no pazemes un virszemes ūdensgūtvēm, novadot to tālāk patērētājiem, savācot sadzīves kanalizācijas notekūdeņus, attīrot tos un izvadot attīrītos notekūdeņus jūrā.

Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrība SIA "Rīgas ūdens" pērn strādāja ar 55,832 miljonu eiro apgrozījumu un 5,516 miljoni eiro peļņu.

"Rīgas ūdens" ir Latvijā lielākais ūdenssaimniecības uzņēmums Latvijā un nodrošina ūdensapgādi un kanalizācijas ūdeņu savākšanas un attīrīšanas infrastruktūru Rīgā un tās apkaimē. "Rīgas ūdens" pamatkapitāls ir 127 586 633 eiro, bet tās vienīgā īpašniece ir Rīgas pašvaldība.