Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Parlaments konceptuāli atbalsta Valsts aizsardzības dienesta likumprojektu

© Ģirts Gertsons/f64

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumprojektu un citus rekrutēšanas reformai paredzētus vairāku likumu grozījumus.

Debatēs bijušais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (LZP/AS) uzsvēra, ka parlaments apspriež likumprojektu, kas attiecas uz ikvienu pilsoni. "Es ceru, ka mums būs pašcieņa to tikpat kvalitatīvi, kā tiek uzsvērts, sagatavot un ieviest, lai mēs būtu gatavi aizstāvēt mūsu valsti," sacīja politiķis.

Viņš norādīja uz vairākām nepilnībām likumprojekta anotācijā - piemēram, izstrādājot likumu, nav izvērtēts prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, kā arī to nav plānots darīt pēcāk. Tāpat projekta izstrādē no nevalstiskajām organizācijām ir iesaistītas vien Latvijas Studentu apvienība un Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, taču nav bijušas apspriedes, piemēram, ar Latvijas Pašvaldību savienību un citām iesaistītajām pusēm.

Tāpat anotācijā rakstīts, ka likumprojekts neatstās ietekmi uz valsts un pašvaldību informācijas un komunikācijas tehnoloģiju attīstību, uz teritoriju attīstību un uz vidi, ko Bergmanis vērtēja kā nekvalitatīvu likumprojekta izstrādi.

Deputāts Aigars Bikše (AP) pauda, ka būtisks jautājums ir, kuriem pilsoņiem tiks noteikts pienākumiem piedalīties VAD. Mūsdienu sabiedrībā, īpaši jauniešos iesakņojusies uzskats par dzimumu līdztiesību, tāpēc to nevajadzētu mazināt ar nosacījumu par obligātu dalību tikai viena dzimuma pārstāvjiem, pauda parlamentārietis.

Bikše pauda, ka Zviedrija un Norvēģija esot lēmušas, ka valsts aizsardzībā ir jāpiedalās visiem iedzīvotājiem. Deputāts apgalvoja, ka šāda pieeja vairo taisnīguma un līdztiesības izjūtu sabiedrībā, un vērsa uzmanību, ka arī efektīvā Izraēlas armijā apmāca abu dzimumu pārstāvjus.

Nepieciešama visu pilsoņu līdzdalība valsts aizsardzībā, tāpēc nevaram to veidot pēc 19.gadsimta pieejas, jo tiesības kādai grupai nepiedalīties aizsardzībā neesot taisnīgs risinājums, skaidroja parlamentārietis.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (K) sacīja, ka Krievija ir izsludinājusi daļēju mobilizāciju, bet Saeima vēl tikai mēģina ieviest aizsardzības dienestu garu diskusiju procesā. Viņš uzsvēra, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā nedrīkst tērēt laiku garām runām, jo jauno karavīru apmācība ir jāuzsāk jau janvārī, ja ne vēl agrāk.

Vienīgā iespēja ir pieņemt likumu un vēlāk to grozīt, jo nekad uzreiz nevar paredzēt visas situācijas, pauda politiķis. Rancāns aicināja deputātus nevilcināt laiku un nekavēt likuma pieņemšanu ar "formāliem un sīkumainiem" jautājumiem.