Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Mārtiņa kapos notikusi īpaša atvadīšanās ceremonija

© Valdis Gavars

Vakar Mārtiņa kapos tika apglabātas 14 urnas ar to cilvēku mirstīgajām atliekām, kuri savus ķermeņus ziedojuši medicīnai un zinātnei.

Bēres organizēja Rīgas Stradiņa universitāte un pēdējā gaitā pīšļus pavadīja luterāņu, katoļu, pareizticīgo un baptistu mācītāji.

Pirmo reizi šādas bēres norisinājās 2015.gadā, kad pēc Rīgas Stradiņa universitātes lūguma Rīgas dome 74 urnu nodošanai zemes klēpī ierādīja vietu Mārtiņa, kur tika uzstādīta arī piemiņas plāksne tiem cilvēkiem, kuri savu ķermeņus ziedoja medicīnas un zinātnes attīstībai, kas vēl arvien ir nozīmīgs izejmateriāls jauno ārstu izglītošanā un zinātniskajā darbā.

Atceroties tā laika notikumus, RD deputāts Valdis Gavars stāsta: „ 2014.gadā Rīgas domē vērsās Rīgas Stradiņa universitātes pārstāvji ar lūgumu atrast vietu, kur noglabāt to cilvēku pīšļus, kas savus ķermeņus ziedojuši zinātnei un medicīnai. Piedāvājām par atdusas vietu izvēlēties Mārtiņa kapus. Iepriekš minētās 74 urnas anatomikumā un Rīgas Stradiņa universitātē bija uzkrājušās kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem. Pirmajās bērēs piedalījās piecu konfesiju mācītāji, tostarp rabīns.”