Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Saules paneļi amatieriski uztapināti uz daudzdzīvokļu namu fasādēm un balkoniem; "meistarus" gaida sods

© Gints Ivuškāns/F64

Saules paneļi strauji iegūst popularitāti, turklāt arvien biežāk tie tiek uzstādīti amatieriski, ir pat nelikumīgi, vēsta "TV3 Ziņas".

Tie šur tur parādījušies arī uz daudzdzīvokļu namu fasādēm un balkoniem. Piemēram, deviņu stāvu daudzdzīvokļu nams Lubānas ielā Rīgā. Uz loga un balkona pašrocīgi izvietoti deviņi saules paneļi, karājas kabelis. Tā darīt ir aizliegts, saka pilsētas attīstības departamentā, paužot teju vai šoku par dzīvokļa īpašnieka rīcību, kuru nu sagaida naudas sods.

Valdis Dombrovskis, Rīgas domes Arhitektūras un pilsētvides dizaina pārvaldes vadītājs: “Tas ir nelikumīgs, patvaļīgi radīts risinājums. Tas nav ar mums skaņots, ne mēs tādu skaņotu. Arī logiem tiek aizsegts stiklojums, un tas neatbilst normatīvajiem aktiem.”

Arī blakus dzīvojošie par kaimiņu izdarībām nav sajūsmā.

Šādas pašpatēriņam paredzētās saules paneļu sistēmas par zemu cenu, ap 200-300 eiro, var nopirkt, piemēram, Ķīnas interneta veikalā “aliexpress”. Spējot ražot elektrību maza ledusskapja, televizora darbināšanai. Tā kā iekārtas paredzētas īslaicīgai lietošanai, piemēram, kempingā, nevis pastāvīgai izmantošanai dzīvoklī, “Sadales Tīklu” eksperts brīdina par būtiskiem riskiem, pat dzīvībai. Turklāt lētie, Ķīnas interneta veikalos pirktie invertori, kas saules enerģiju pārvērš elektrībā, var nebūt Eiropā sertificēti.
Jurģis Vinniņš, “Sadales Tīkls” vecākais korporatīvo klientu attiecību vadītājs

“Risks pastāv cilvēku dzīvībai. Var būt smagi apdegumi vai pat letāls iznākums. Var būt sekas uz visu mūžu. Un dzīvoklis var arī aizdegties. Mēs jau redzam, ka tautā ir problēmas ar parastām elektroiekārtām, tad ar šīm risks ir vēl lielāks.”

Ja pat saules paneļi ir sertificēti un droši, Rīgas domei vienalga nepatīk patvaļa, kā tos izvieto uz daudzdzīvokļu namiem. Attīstības departamenta inspektors Mazajā Kalna ielā fiksē pārkāpumu - uz ēkas ārsienas bez pašvaldības atļaujas uzliktas saules paneļu rindas.

“Tiklīdz tas ir vērsts uz publisko ārtelpu un ir redzams publiskajā ārtelpā tā ir vajadzīga saskaņošana ar attīstības departamentu. Tās ir iekārtas, līdzīgi kā kondicionieru izvietošana. Vērtējam saules paneļu iekļaušanos konkrētajā arhitektūrā, gan pilsētvidē kopumā.”