Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ukrainas bēgļi norāda uz virkni trūkumu jaunajā atbalsta centrā Rīgā

© Ilze Šteinfelde

Jaunajā atbalsta centrā Ukrainas kara bēgļiem Rīgā, Amatu ielā 4, ir vairāki trūkumi - telpas esot šauras, tajās sarežģīti orientēties un cilvēki esot mazāk atsaucīgi, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda vairāki sastaptie ukraiņi.

Vērtējums gan atšķīrās tiem bēgļiem, kuri centrā bija ieradušies pirmo reizi, un tiem, kuri centru apmeklējuši jau iepriekš.

Kāda ģimene, kas šajās dienās Rīgā ieradusies no Harkivas, norādīja, ka pagaidām neko daudz nesaprot. Viņiem sākotnēji esot jāatrod naktsmājas un tad jāsaprot, kādi dokumenti jānoformē un kas vēl jādara. Viņiem esot ierādīta telpa gaidīšanai un viņi gaidot, kad tiks vesti uz jaunajām mājām.

Savukārt tie Ukrainas iedzīvotāji, kuri bija apmeklējuši centru Kaļķu ielā 1, uzsvēra, ka jaunā centra telpas ir ļoti šauras. Ja iepriekšējā centrā viss esot bijis pārskatāmi un saprotami, esot bijis skaidrs, kurā kabinetā kādu palīdzību prasīt, tad jaunajā centrā viss esot salikts vairāk vienkopus un esot grūti saprotams. Ņemot vērā, ka viņi jau iepriekš centru ir apmeklējuši, tad viņiem esot vieglāk atrast nepieciešamos kabinetus un viņi var palīdzēt arī tiem bēgļiem, kuri šeit ieradušies pirmo reizi.

Tāpat slikti esot tas, ka bēgļiem vairs centrā neesot iespējams paēst un nav bērnu pieskatīšanas pakalpojuma. Uz centru atbraucot ar bērniem, neesot iespējas tos pabarot, turklāt pa koridoriem esot jāpārvietojas visiem kopā, jo bērnus neviens nepieskata un tos bez uzraudzības atstāt nevarot.

Jaunajā centrā arī esot mazāk cilvēku, kuri ir gatavi palīdzēt, paskaidrot un parādīt kur kas atrodas. Ja Kaļķu ielas centrā koridoros dežurējuši palīgi, kas centušies palīdzēt, tad šeit tādu neesot un koridoros sastaptie dažādu iestāžu darbinieki biežāk atbildot, ka var palīdzēt tikai tajā jomā, kurus iestādi pārstāv, bet kur meklēt citu palīdzību, nezinot.

Kāda sieviete no Ukrainas, aģentūrai LETA atzina - ja būtu atbalsta centrā ieradusies pirmo reizi, tad viņai, visticamāk, viss šķistu labi. Taču, salīdzinot Kaļķu ielas centru ar centru Amatu ielā, jaunais esot sliktāks.

Kā aģentūrai LETA atzina Rīgas atbalsta centra Ukrainas iedzīvotājiem vadītājs Pēteris Grūbe, pagaidām centra darbinieki tikai iestrādājas. Ir pirmā diena, kurā arī darbiniekiem ir jāaprod ar jauno situāciju.

Viņš atzina, ka jaunajā centrā nav brīvprātīgo, kas daudz palīdzēja iepriekšējās telpās, gan pieskatot bērnus, gan palīdzot cilvēkiem orientēties, kā arī nav zupas virtuves. Taču jaunajā vietā neesot atbilstošu telpu, kur to izvietot.

LETA jau ziņoja, ka no šodienas jaunajās telpās Amatu ielā 4, pārceļoties uz mazāku platību, nācies atteikties no dažiem papildu pakalpojumiem, kas līdz šim tika nodrošināti Kaļķu ielā 1. Jaunajā ēkā nav zupas virtuves un bērnu rotaļu istabas.

Tas nozīmē, ka ēdināšana atbalsta centrā vairs netiks nodrošināta. Bērniem ēkā Amatu ielā 4 būs pieejami mazāki rotaļu stūrīši. Tāpat kā līdz šim būs pieejama mazuļu aprūpes istaba, kur vecākiem paēdināt un pārtīt mazuli.

Tajā pašā laikā arī Amatu ielā 4 notiks dažādi pasākumi un nodarbības Ukrainas civiliedzīvotājiem. Turpināsies regulāras darba biržas, tiek domāts arī par dažāda veida kursiem, tostarp latviešu valodas apmācībām.

Rīgas atbalsta centra galvenais uzdevums arī turpmāk būs sniegt palīdzību Ukrainas iedzīvotājiem, kuri ieradušies Rīgā.

Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem savu darbu sāka 7.martā Kongresu namā, bet 21.martā tika pārcelts uz Kaļķu ielu 1. Kopš 7.marta Rīgas atbalsta centrā reģistrēti 16 670 Ukrainas civiliedzīvotāji.