Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nodarbinātības valsts aģentūra un Valsts valodas centrs maina mājvietu

© Vladislavs Proškins/F64

Valdība otrdien nolēma pārcelt Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) un Valsts valodas centru (VVC) no ēkas Eksporta ielā 6, Rīgā, uz ēku Krišjāņa Valdemāra ielā 26, Rīgā, veicot telpu Krišjāņa Valdemāra ielā 26 pārbūvi un pielāgošanu iestāžu vajadzībām.

Veicot VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) īpašumā esošā nekustamā īpašuma Krišjāņa Valdemāra ielā 26 pārbūvi un pielāgošanu iestāžu vajadzībām, darbi tiks finansēti no citu VNĪ īpašumā esošo nekustamo īpašumu atsavināšanā iegūtajiem līdzekļiem, nolēma valdība.

Tādējādi ēkā Krišjāņa Valdemāra ielā 26 tiktu centralizētas vairākas publiskās iestādes vienkopus un publisko personu nomātā platība ir plānota vismaz 80% no īpašuma kopējās iznomājamās platības.

VNĪ 2020.gadā ir sākusi VNĪ īpašumā esošās ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā 26 ārējās apdares atjaunošanas projektu. Projekta ietvaros ēkai tiks atjaunotas fasādes, logi, ārdurvis, nomainīts jumta segums, izbūvēts jauns lifts un labiekārtots iekšpagalms. Kopējie VNĪ ieguldījumi plānoti 1,22 miljonu eiro apmērā.

No ēkas kopējās platības 78% ir iznomājama, un šobrīd ir iznomāti 30% no iznomājamās platības. No iznomātās platības 543,8 kvadrātmetri ir iznomāti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei.

Nekustamais īpašums Eksporta ielā 6 sastāv no zemes vienības 1650 kvadrātmetru platībā, administratīvās ēkas 5870,9 kvadrātmetru platībā un vienas inženierbūves - bruģēts un betonēts laukums 408,54 kvadrātmetri platībā. Īpašuma tiesības uz 44194/53679 nekustamā īpašuma domājamām daļām nostiprinātas uz valsts vārda Finanšu ministrijas personā.

No ēkas kopējās platības 69% ir iznomājamā platība, no kuras 55% jeb 933,7 kvadrātmetri ir iznomāti Iepirkumu uzraudzības birojam, VVC - 689,5 kvadrātmetri, NVA - 605,2 kvadrātmetri un diviem komercnomniekiem 22,5 kvadrātmetri, kā arī 7% izīrēti divām privātpersonām. Pārējā ēkas daļa sadalīta dzīvokļu īpašumos.

Atbilstoši 2020.gadā AS "Inspecta" būvinženieru veiktajam nekustamā īpašuma tehniskās apsekošanas atzinumam, konstatēts, ka administratīvā ēka Eksporta ielā 6 ir apmierinošā stāvoklī un kopējais vizuālais nolietojums ir 29,7%. Atsevišķu ēkas elementu (elektroinstalācijas, kāpņu konstrukcijas un starpstāvu koka pārsegumi) stāvoklis ir tehniski neapmierinošā stāvoklī.

Šobrīd tiek realizēts projekts "Finanšu ministrijas resora iestāžu izvietošana", kura ietvaros paredzēts Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB), Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekciju un Valsts kasi izvietot Smilšu ielā 1, atjaunojot ēku un ieviešot uz aktivitātēm balstīta biroja principus. Pēc projekta realizācijas IUB plānots pārcelties no nomātajām telpām Eksporta ielā 6 uz telpām Smilšu ielā 1, Rīgā. Projektu plānots realizēt līdz 2023.gada beigām.

Pēc ēkas Eksporta ielā 6 atbrīvošanas no publiskā sektora nomniekiem, tā tiktu atsavināta, tādējādi uzlabojot nekustamā īpašuma izmantošanas efektivitāti un samazinot nekustamā īpašuma kopējo brīvo platību īpatsvaru.