Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Daugavā stipro lietusgāžu dēļ ieplūdusi kanalizācija

© Kaspars Krafts / F64

Stipro lietusgāžu laikā Daugavā nonākuši 77 000 kubikmetru neattīrītu Rīgas notekūdeņu, uzzināja Rīgas domē.

Ikdienā SIA "Rīgas ūdens" pārsūknē vidēji ap 112 000 kubikmetru notekūdeņu. Otrdien, 12.jūlijā kopumā pārsūknēti ap 253 000 kubikmetru, no kuriem vairāk nekā puse bija lietus ūdens.

"Rīgas ūdens" sistēmu kapacitāte sadzīves kanalizācijas novadīšanai un attīrīšanai esot pietiekama un ar aptuveni 30% rezervi.

Ikdienā sistēmas ar sadzīves kanalizācijas notekūdeņiem tiekot galā labi, bet problēmas dažkārt radot stipras lietusgāzes, jo to laikā notekūdeņu apjoms pieaug vairāk nekā divkārt.

Otrdien lietus laikā notekūdeņu apjoms pieauga par 125%. Pārsūknēšanas process un ieplūdes kolektoru līmeņi normālā režīmā atjaunojās ap plkst.23.30.

"Rīgas ūdens" aplēses liecinot, ka vakar Daugavā avārijas izlaides procesā nokļuva 77 000 kubikmetru neattīrītu ūdeņu, pamatā no lietusgāzēm.

Februārī un janvārī atkušņu un nokrišņu dēļ šādu neattīrītu ūdeņu izlaide bija ap 22 000 kubikmetru mēnesī. Martā un aprīlī neesot bijis neviena avārijas izlaides gadījuma, maijā tie ir bijuši 133 000 kubikemtru, bet jūnijā - 188 000 kubikmetru.

"Rīgas ūdens" apgalvo, ka katru gadu, cik iespējams, arvien mazina avārijas izlaides Daugavā. Salīdzinot ar 2011.gadu, bijis desmitkārtīgs samazinājums.

Lai novērstu neattīrītu notekūdeņu avārijas noplūdes Rīgā, Valsts vides dienests (VVD) vairākkārt aicinājis Rīgas domi izbūvēt atsevišķas lietus ūdeņu kanalizācijas sistēmas, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Ilona Černodona.

Šādās situācijās Dabas resursu nodokļa likumā noteikta sankcija jeb sods desmitkāršā apmērā, kas jāsamaksā par vidē novadītiem neattīrītiem notekūdeņiem. VVD kontrolē šī uzrēķina piemērošanu. Normatīvie akti šajā gadījumā neļauj apturēt "Rīgas ūdens" notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas darbību, jo darbības apturēšana radītu videi lielāku kaitējumu nekā iekārtas radītais piesārņojums.

VVD norāda, ka "Rīgas ūdens" izdevies samazināt neattīrīto notekūdeņu apjoma novadīšanu Daugavā no 5,54% 2018.gadā un 5,3% 2019.gadā līdz 1,37% 2021.gadā. Lai arī samazinājums procentos ir iespaidīgs, tomēr tie joprojām ir aptuveni 675 000 kubikmetru neattīrītu notekūdeņu. Lai pilnībā novērstu neattīrītu notekūdeņu ieplūdi Daugavā lietus laikā, nepieciešams samazināt kopsistēmā ievadāmo lietus notekūdeņu apjomu.

Kā ziņots, pēc Rīgas pilsētas neattīrīto kanalizācijas ūdeņu ieplūdes Daugavā Veselības inspekcija un Rīgas dome aicina iedzīvotājus nepeldēties Daugavas peldvietās un Vecāķu pludmalē.