Jauno Rīgas autobusu un tramvaja iegāde radīs milzu robu valsts budžetā

© Vladislavs Proškins/F64

SIA "Rīgas satiksme" negatīvā ietekme uz vispārējās valdības budžeta bilanci sasniegs 39,9 miljonus eiro, kas par 26,3 miljoniem eiro vairāk, nekā iepriekš Ministru kabinets bija atbalstījis, liecina valdībā izskatīšanai iesniegtais informatīvais ziņojums “Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības kontrolētās kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" atbalstītās negatīvās fiskālās ietekmes uz vispārējās valdības budžeta bilanci 2022. gadam pārsniegumu”.

Pērn Ministru kabinets atbalstīja, ka Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" var palielināt negatīvo ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci līdz 13,6 milj. eiro 2022.gadā. Šī gada 6. aprīlī Finanšu ministrijā saņemta Rīgas valstspilsētas pašvaldības vēstule par SIA "Rīgas satiksme" saimnieciskās un finanšu darbības prognozēm. Tajā sniegta informācija, kas norāda, ka 2022.gadā SIA "Rīgas satiksme" negatīvā ietekme uz vispārējās valdības budžeta bilanci sasniegs 39,9 miljonus eiro, kas par 26,3 miljoniem eiro pārsniedz to negatīvo ietekmi, par kuru 2021.gada 24.augustā saņemta Ministru kabineta piekrišana.

Tas saistīts ar pamatlīdzekļu pieaugumu, kas rodas no Solaris Urbinos-18 autobusu iegādes. Autobusu iegāde notiek pamatojoties uz 2013.gada 6.novembra noslēgtā iepirkuma līguma pamata, kas paredz 228 autobuu iepirkumu. Līguma ietvaros līdz 2019.gada pirmajam pusgadam tika saņemti 140 autobusi, bet 2019.gadā dažādu juridisku un ekonomisku problēmu rezultātā papildu 88 autobusu piegāde tika uz laiku apturēta. Sākot ar 2022.gada janvāri SOLARIS Bus & Coach sp.z.o.o atjaunoja transporta vienību piegādes un līdz 2022.gada septembrim plānots pieņemt ekspluatācijā visus 88 autobusus, lai gan daļu autobusu atbilstoši iepriekšējām prognozēm bija plānots saņemt jau 2021.gadā. Izmaiņu rezultātā vispārējās valdības budžeta bilance pasliktinās par provizoriski 13,9 miljoniem eiro, teikts anotācijā.

Pārējās izmaiņas, kas rada ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci, izriet no viena tramvaja piegādes, kas tika plānota 2021.gadā ( par 3,5 miljoniem eiro), kā arī papildu kapitālieguldījumiem ēku un būvju remontos un citu pamatlīdzekļu iegādi (5,1 miljonu eiro apmērā).

Valdība par šo jautājumu lems 14. jūlijā

Svarīgākais