"Rīgas metropole" kritizē VARAM piedāvājumu izveidot mājokļu fondu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvājums izveidot mājokļu fondu nerisina Rīgas un Pierīgas mājokļu problēmas, komentējot šodien valdībā skatāmo ziņojumu, norāda Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas metropole".

Kā informē organizācijas pārstāve Inese Ozoliņa, pašvaldību apvienība neatbalsta VARAM priekšlikumu par mājokļu fonda izveidi, jo tā stratēģiskais redzējums nerisinās akūto darbaspēka trūkumu Rīgā un Pierīgā, kas izveidojies īres mājokļu nepieejamības dēļ.

Šāds mājokļu pieejamības risinājums bija ļoti būtisks priekšnosacījums, lai piesaistītu jaunus investīciju projektus Latvijā un sekmētu valsts ekonomisko attīstību un budžeta ieņēmumu palielināšanu, norāda pašvaldību apvienībā.

"Mēs, Pierīgas pašvaldības vadītāji, saskaramies ar akūtu dzīvojamā fonda trūkumu, lai piesaistītu jaunus speciālistus un risinātu, piemēram, pedagogu, militārpersonu, ceļu inženieru un ārstu trūkumu vai arī sniegtu atbalstu uzņēmējiem," saka "Rīgas metropoles" līdzpriekšsēdētājs, Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs un Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA).

Viņš uzsvēra, ka jau gadiem tika solīts, ka šajā valsts programmā Rīgas metropoles reģions arī tiks iekļauts, bet pašlaik redzams, ka šis solījums netiek pildīts.

Savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) norāda, ka Rīga starptautiski konkurē ar visa mūsu reģiona pilsētām par investīciju piesaisti, un pievilcīga īres tirgus nodrošināšana šeit ir viens no atslēgas elementiem.

Lai gan Rīgā tiekot būvētas jaunas dzīvojamās mājas, pieprasījums pēc dzīvojamās platības joprojām pārsniedz piedāvājumu. Neatbalstot mājokļu pieejamību Rīgā, tiek riskēts sev "iešaut kājā" konkurences cīņā ar kaimiņvalstu ekonomikām, uzskata Staķis.

"Ja vēlamies piesaistīt talantus, profesionāļus un investorus Latvijai, tad vienkārši nav iespējams iztikt bez atbalsta galvaspilsētai, jo tieši Rīga būs viņu primārā uzturēšanās vieta," norāda Rīgas mērs

"Rīgas metropole" vairākkārtīgi esot vērsusi sabiedrības un valdības uzmanību, ka tās pašvaldībās viena no būtiskākajām problēmām ir mājokļu nepietiekamība. Līdz ar to šāda VARAM pieeja neatbilstot valsts reģionālās attīstības politikai.

2022.gada valsts statistikas dati liecinot, ka Rīgā un Pierīgā dzīvo 53% valsts iedzīvotāju. Rīgā mitinās dominējošais vairākums Latvijas iedzīvotāju un darbaspēka, un tieši Rīgas metropoles pašvaldībās pērn būtiski pieauga iedzīvotāju skaits.

Organizācija norāda, ka pašreizējā energoapgādes krīze, ko izraisījis Krievijas izraisītais karš un nepieredzētais enerģijas cenu kāpums, līdztekus Covid-19 krīzes ekonomiskajām un sociālajām sekām, ir saasinājis cenas ziņā pieejamu mājokļu krīzi, ar kuru ne vien Latvija, bet visas Eiropas Savienības dalībvalstis saskaroties jau gadiem ilgi.

Organizācija arī atsaucas uz Valsts kontroles ziņojumā norādīto par galvaspilsētas pašvaldības dzīvojamā fonda nepieciešamību.

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas metropole" apvieno Rīgu un teritoriju ap to. To veido Rīga un astoņi Pierīgas novadi un to pilsētas - Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu un Siguldas novads.

Jau ziņojām, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosina izveidot valsts kapitālsabiedrību "Mājokļu fonda institūcija", lai nodrošinātu iedzīvotājiem īres mājokļus.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.