Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas dome nepiekāpjas: Klusajā centrā daudzdzīvokļu mājā aizliedz ierīkot gāzes apkuri

© Kaspars Krafts/F64

Rīgas dome šodien nolēma atstāt negrozītu Rīgas pilsētas siltumapgādes jautājumu komisijas lēmumu, ar kuru atteikts SIA "Ekohidrotechnika Latvia" ierīkot gāzes apkuri daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas jaunbūvē Nikolaja Rēriha ielā 3.

Lēmums atteikt izsniegt atļauju gāzes apkures ierīkošanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas jaunbūvē pamatots ar to, ka tā atrodas gaisa piesārņojuma teritoriālā zonējuma otrajā zonā, kurā jāizvēlas centralizētā siltumapgāde.

Saskaņā ar AS "Rīgas siltums" pausto, jaunbūve Nikolaja Rēriha ielā 3 atrodas centralizētās siltumapgādes zonā, bet šobrīd nav pieslēgta pie centralizētās siltumapgādes. Attālums līdz centralizētajiem siltumtīkliem ir ap 30 metriem un pieslēgums esot iespējams.

LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada decembrī Rīgas dome nolēma aizliegt apkurē izmantot akmeņogles. Saistošie noteikumi nosaka trīs Rīgas pašvaldības teritoriālās zonas, kurās ierobežos dažādu emisiju daudzumu.

Visās trijās zonās bija plānots aizliegt būvēt, nomainīt vai uzstādīt stacionāras iekārtas, kurās izmanto ogles siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanai vai tehnoloģisko procesu nodrošināšanai.

No 2023.gada visās zonās bija plānots aizliegt uzstādīt jaunas individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtas, kurās izmanto šķidro kurināmo, ieskaitot dīzeļdegvielu.

Savukārt no 2025.gada visās zonās bija plānots aizliegt uzstādīt jaunas individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtas, kurās izmanto jebkāda veida fosilo kurināmo, tostarp dabasgāzi.

Taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šos saistošos notikumus nesaskaņoja.

Līdz ar to joprojām ir spēkā iepriekš 2019.gadā pieņemtie pašvaldības saistošie noteikumi, kas nosaka attiecīgo zonējumu,