Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā Kremļa propagandas fanāts, "Bolt" šoferis iesit klientei

Ilustratīva bilde © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Rīgā, taksometru kompānijas “Bolt” šoferis, kurš atbalsta Kremļa politiku, iesitis pa seju klientei, Krievijā pazīstamajai publicistei Boženai Rinskai. Policijā par notikušo ir sākts administratīvais process. Kompānija darbinieka rīcību nosoda un nekavējoties novērsusi iespēju šim autovadītājam strādāt ar “Bolt” lietotni, vēsta zinasTV3.lv.

Rinska ar informāciju par attiecīgo incidentu dalījusies savā “Facebook” profilā. Viņa pēc atgriešanās Maskavā raksta, ka pirms divām dienām izsaukusi “Bolt” Rīgā, lai tiktu no Brīvības ielas uz kādu kafejnīcu. Atbraucis šoferis ar pavecāku “Volkswagen”, kurš runājis krieviski. Viņa pārjautāja šoferim, vai viņas maksājums ir reģistrēts lietotnē, jo “Bolt’ periodiski bloķē viņas Baltkrievijā reģistrēto maksājumu karti. Šoferis apstiprināja, ka maksājums viņam rezervēts, pretējā gadījumā viņš nebūtu saņēmis pasūtījumu. Saruna aizvirzījusies līdz Krievijas kontu un karšu bloķēšanai. “Man patīk eiropiešu viedoklis starptautiski, esmu draudzīga pret Latvijas taksistiem, jo lielākā daļa no viņiem ir neticami jauki un kulturāli cilvēki,” raksta Rinska.

Viņa atbildējusi šoferim, ka banku sankcijas uz Putina elektorātu neattiecas, un, kamēr Eiropa pirks Krievijas gāzi, ukraiņus nogalinās. Tas pamatīgi saniknoja šoferi, kurš, siekalām šķīstot, sācis kliegt, ka Krievijas rīcība ir pareiza. Sarunas gaitā šoferis teicis, ka “Krievija tiks līdz Kijivai, uz ko Rinska atbildējusi, akcentējot Krievijas okupantu zvērības Ukrainā: “Ja tu dosies uz Kijivu, tevi samīdīs asins biezenī.” Šoferis iekliedzās, ka Boženu tāpēc vajadzētu nogalināt un nosaucis viņu par draņķi.

Taksists turpinājis atkārtot Kremļa propagandu, uz ko viņa pajautājusi, ko tad viņš dara Latvijā, ja tik ļoti mīl Krieviju. Uz to šoferis atkliedza: “mēs atdevām visu Latvijai,” un ka Krievija piespiedīs Latviju uzvesties kā nākas, un Krievijas karaspēks ienāks arī šeit.

Uz to Rinska atbildējusi, ka viņai ir etniskās saites Ukrainā, arī viņas meita ir pa pusei ukrainiete un ka viņai ir neērti turpināt šo sarunu, lūdzot to pārtraukt. “Jūs klausīsieties, neliete! “, - šoferis attraucis. Viņa teikusi, ka neklausīsies un ka viņam jāatvainojas. Tā rezultātā taksometra šoferis iesita viņai pa degunu un pārplēsa sievietes lūpu. Pasažiere pēc notikušā izkāpusi no transportlīdzekļa un izsaukusi policiju, kurā vērsusies ar iesniegumu pret šoferi. Sieviete bija spiesta doties uz medicīnisko pārbaudi. Nākamajā dienā cietusī vērsās pēc palīdzības pie advokāta Egona Rusanova, lai vainīgais tiktu sodīts.

Valsts policija tv3.lv apstiprināja, ka policija šādu gadījumu ir reģistrējusi.

Valsts policija

“Sakotnēji ir uzsākts administratīvais process. Patlaban tiek skaidrota iespējamā vainīgā vīrieša identitāte, un tiks lemts par kriminālprocesa uzsākšanu.”

Tikmēr “Bolt” reģionālais vadītājs Latvijā Raimonds Bērziņš, tv3.lv komentējot notikušo, uzsvēra, ka “Bolt” nekādā veidā neatbalsta vardarbību un agresīvu rīcību.

“Mums ir tiešām žēl, ka šāds konflikts ir radies, un klientei nācies nonākt šajā situācijā. Tiklīdz [no klientes] tika saņemta informācija par atgadījumu, “Bolt” nekavējoties bloķēja konkrēto autovadītāju un viņam nav iespēja strādāt ar “Bolt” lietotni. Mēs sadarbosimies ar Valsts policiju, un sniegsim visu mūsu rīcībā esošo informāciju situācijas noskaidrošanā.”

“Bolt” reģionālais vadītājs Latvijā uzsver, ka “Bolt” partneršoferi strādā pie kāda no autoparkiem vai individuāli, bet “Bolt” ir starpnieks, kurš nodrošina platformu klientiem un vadītājiem. Sadarbojoties ar autovadītāju, “Bolt” ir tiesības bloķēt autovadītāja kontu, par to paziņojot autovadītājam vai autoparkam, ja tiek pārkāpti “Bolt” noteikumi vai jebkuri spēkā esošie tiesību akti - kas noticis šajā gadījumā.

Raimonds Bērziņš
“Bolt” reģionālais vadītājs Latvijā

“Ikvienam vadītājam pirms sadarbības uzsākšanas ar “Bolt” ir ne tikai jāatbilst valstī esošajām likuma normām, bet arī jāpabeidz apmācības, kurās vadītājs tiek iepazīstināts ar “Bolt” lietotnes noteikumiem un nosacījumiem, kā arī rīcību darbā ar klientu.”

“Bolt” reģionālais vadītājs Latvijā kompānijas vārdā aicināja gadījumos, kad apdraudēta cilvēka veselība vai drošība, nekavējoties sazināties arī ar Valsts policiju.

Cietušās advokāts “Facebook” informējis, ka kliente pie viņa ir vērsuies pēc palīdzības, viņu pilvarojot un lūdzot publiskot viņas vārdu, jo sevi uzskata par politisku nozīmīgu personu, proti, viņa ir Krievijas Federācijas režīma opozicionāre, aktīviste, blogere, pret kuru aizvakar vardarbību saistībā ar karu Ukrainā pastrādāja “Bolt” taksists “Igors”. “Acīmredzot, pēdējais, ievērojot, ka pasažiere runā krieviski, nosprieda, ka atradis pateicīgu viņa “politinformācijas” klausītāju. Viņam “nepaveicās”, raksta Rusanovs.

Advokāts informē, ka Valsts policijas Teikas iecirknī Klusā ielā 12 viņa klienti likumsargi laipni uzklausīja un pieņēma iesniegumu. Viņš gan bija neizpratnē, kāpēc, kā izriet no norīkojuma tiesu-medicīniskajai apsekošanai, ir uzsākta vienīgi adminstratīvā pārkāpuma lietvedība nevis automātiska Valsts drošības dienesta (VDD) iesaiste, kas būtu vajadzīga šādos gadījumos.