Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pētījums noskaidrots, ka Rīga ir 37. investīcijām pievilcīgākā pilsēta Eiropā

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Šogad Rīga ierindojas 37. vietā Eiropā kā investīcijām pievilcīgākā pilsēta nākamo trīs gadu laikā, liecina jaunākais auditorkompānijas "Ernst & Young" (EY) investīciju pievilcības pētījums "EY Attractiveness Survey Europe", kas analizē investīciju datus un apkopo investoru viedokļus.

Rīga šo vietu dala ar Ženēvu un Turīnu, bet apsteidz, piemēram, tādas pilsētas kā Glāzgova, Valensija un Štutgarte.

"EY" partneris Baltijas valstīs Guntars Krols uzsver, ka šis noteikti jāvērtē kā labs rezultāts - Eiropā ir daudz ekonomiski spēcīgu pilsētu, bet Rīga ir pamanīta un veiksmīgi konkurē vidēji lielo pilsētu lokā.

Krols norāda, ka mūsu reģionā Rīga un Latvija nav sevišķi liels tirgus pats par sevi, kā, piemēram, Varšava un Polija, taču Rīgas pievilcību stiprina citi faktori - augsts tehnoloģiju attīstības līmenis un spēcīga tiešsaistes ekonomika, zinoši cilvēki, dinamiska kultūras un sociālā vide un, kas īpašu svarīgi - ērta savienojamība ar citām reģiona valstīm un pārējo Eiropu.

Tāpat Krols atzīst, ka Rīgas pievilcību investīcijām nākotnē var apdraudēt virkne faktoru, piemēram, ģeopolitiskā situācija, inflācija un dzīves dārdzība, nestabila politiskā vide nacionālā līmenī, nodokļu politikas mainība un iedzīvotāju skaita samazināšanās. Tomēr jāņem vērā, ka daļa šo negatīvo faktoru nav unikāli - gan ģeopolitiskais saspīlējums, gan inflācija ietekmē investīciju klimatu visā reģionā un pat Eiropā kopumā.

Vienlaikus Viļņa ir ierindojusies 32. vietā, bet Tallina pirmo 40 pilsētu lokā nav minēta.

Investīcijām pievilcīgākās pilsētas Eiropā šogad ir Londona, Parīze un Frankfurte, kas pirmajā pieciniekā bija arī pērn.

No Eiropas Ziemeļvalstu reģiona visaugstāk novērtēta Stokholma, kura ierindota 12. vietā, un Kopenhāgena, kura ierindota 14. vietā. No Centrāleiropas valstīm augstāk novērtēta Varšava, kura ierindota 16. vietā, un Prāga, kura ierindota 20. vietā.

Arī Krievijas galvaspilsēta Maskava nav minēta starp 40 investīcijām pievilcīgākajām Eiropas pilsētām.

"EY Attractiveness Survey Europe" pētījums tiek veikts ik gadu, apkopojot gan investīciju projektu kvantitatīvos datus, monitorējot vairāk kā 10 000 ziņu avotu, gan aptaujājot 501 starptautisku investīciju lēmumu pieņēmēju.