Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā norisināsies Trīs jūru iniciatīvas samits; galvaspilsētas centrā noteikti būtiski satiksmes ierobežojumi

© f64.lv, Oksana Džadana

Rīgā šodien un rīt notiks Trīs jūru iniciatīvas (TJI) samits un Biznesa forums, kas pulcēs 12 valstu līderus, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Komunikācijas un informācijas departaments.

Samitu un biznesa forumu apmeklēs arī iniciatīvas stratēģiskie partneri, kā arī reģiona un starptautiska līmeņa uzņēmējdarbības un investīciju sektora pārstāvji. Pasākumā tiks meklēti jauni attīstības un sadarbības ceļi reģiona ekonomikas izaugsmei un investīciju piesaistei.

TJI samitu šodien atklās Valsts prezidents Egils Levits. Samita laikā notiks TJI valstu vadītāju, iniciatīvas partneru - ASV, Vācijas un Eiropas Komisija (EK), kā arī Rīgas samita viesu slēgta tikšanās, kurai sekos preses konference.

Trīs Jūru Iniciatīvas valstu samita laikā Rīgā šodien un rīt noteikti būtiski satiksmes ierobežojumi, informē Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Līdz 21. jūnija plkst.13 ir ierobežota vai nepieciešamības gadījumā īslaicīgi tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme un gājēju, elektroskrejriteņu, velosipēdu un velorikšu kustība kolonnas pārvietošanās maršrutos un piebraucot vai aizbraucot no apmeklējamiem objektiem Hanzas ielā, Pulkveža Brieža ielā un Mihaila Tāla ielā.

Pirmdien no plkst.19 līdz 20.30 ierobežojumi būs spēkā Doma laukumā, Herdera laukumā un Pils ielā, posmā no Doma laukuma līdz Pils laukumam.

No plkst.19 līdz 23 satiksme tiks ierobežota Pils laukuma un Muitas ielas krustojumā, Pils laukuma un Torņa ielas krustojumā, Pils laukuma un Citadeles ielas krustojumā, Pils laukumā, Poļu gātē, kā arī Citadeles ielas un Krišjāņa Valdemāra ielas krustojumā.

Tāpat šajā laikā tiks slēgta gājēju, elektroskrejriteņu, velosipēdu un velorikšu kustība 11. novembra krastmalas labajā pusē, posmā no Poļu gātes līdz Vanšu tiltam, un Vanšu tilta labajā pusē, posmā no kāpnēm līdz Citadeles ielai.

Valsts policija sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju un Nacionālo bruņoto spēku Militāro policiju ierobežos vai nepieciešamības gadījumā slēgs transportlīdzekļu satiksmi un gājēju, elektroskūteru, velosipēdu un velorikšu kustību minētajās vietās norādītajā laikā.

Daudzviet pasākuma norises vietās noteikti transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas ierobežojumi.

Paralēli samitam notiks TJI Biznesa forums, kur šodien un otrdien notiks augsta līmeņa valstu, starptautisku institūciju un uzņēmumu pārstāvju diskusijas.

Redzamākiem būs Starptautiskā valūtas fonda (SVF), EK, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD), Eiropas Investīciju bankas (EIB), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (EBRD), Japānas starptautiskās sadarbības bankas (JBIC), ASV Attīstības finanšu korporācijas (DFC), Latvijas Bankas, Ziemeļu investīciju bankas, TJI Investīciju fonda, kā arī uzņēmumu "Amber Infrastrucutre Group", "Orlen", "Rolls Royce", "Atkins", "Google", "LMT", "Mikrotik" un "Greenergy" pārstāvji.

Biznesa forumu šodien atklās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un SVF vadītāja Kristalina Georgjeva, ievadot paneļdiskusijas, kurās divu dienu garumā politiskie un biznesa līderi runās par ekonomikas attīstības tendencēm, investīciju vidi, enerģijas piegādes ceļu un avotu dažādošanu, inovatīviem risinājumiem mobilitātes un loģistikas jomā, kā arī digitalizācijas sektora attīstību TJI reģionā.

LIAA Komunikācijas un informācijas departamentā norādīja, ka TJI galvenais mērķis ir stiprināt sadarbību un reģiona infrastruktūras savienojamību starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm virzienā no Ziemeļiem uz Dienvidiem, jo līdz šim pārsvarā starpvalstu sadarbības projekti ES īstenoti virzienā no Austrumiem uz Rietumiem, nepilnvērtīgi izmantojot attīstības potenciālu.

Tāpat TJI mērķis ir investīciju piesaiste ilgtspējīgai enerģētikas, transporta un digitalizācijas sektoru attīstībai, kas stiprina ES stratēģiskās un transatlantiskās sadarbības iespējas, veicina starpvalstu ekonomisko sadarbību, kā arī reģiona izaugsmi, noturību un konkurētspēju. TJI reģions patlaban ir straujāk augošais reģions Eiropā ar 6% ieguldījumu atdevi pēdējo desmit gadu laikā, kas ir aptuveni pusotras reizes vairāk nekā Rietumeiropas valstīs.

LIAA direktors Kaspars Rožkalns norāda, ka TJI ir relatīvi jauna un ambicioza platforma investīciju un sadarbības iespējām. Viņa ieskatā, procesi pasaulē attīstās ļoti strauji un laiks, kad varējām katrs domāt tikai par savām nacionālajām interesēm, ir garām. Ceļš uz straujāku attīstību un efektivitāti balstās sadarbībā.

"Pieaugot drošības, enerģētiskajiem un pārtikas sadārdzinājuma riskiem, mūsu pienākums ir veidot jaunas sadarbības platformas Eiropā, apvienojot spēkus ar pārējām Trīs jūru iniciatīvas valstīm. Tāpat kā citas attīstītās pasaules valstis, mūs interesē ilgtspējīgi investīciju projekti, kas vienlaikus risina kādus lielākus mērķus," uzsver Rožkalns.

Viens no pasākuma centrālajiem jautājumiem būs, cik lielā mērā TJI valstis ir gatavas kļūt par globālo pārmaiņu iniciatorēm, veicinot inovācijas un ilgtspējīgus ieguldījumus. TJI reģionā ir 111 miljoni iedzīvotāju un vidējais prognozētais iekšzemes kopprodukta pieaugums 2022.gadā reģionā sasniegs 3,2%. Savukārt kopējais nepieciešamo ieguldījumu apjoms reģiona infrastruktūras objektos pārsniedz 500 miljardus eiro. Te saskaras gan reģiona valstu, gan investoru interese kopīgi attīstīt jaunus projektus, atzīmēja LIAA Komunikācijas un informācijas departamentā.

Rožkalns uzsver, ka galvenā TJI biznesa foruma priekšrocība ir tā, ka var runāt par liela mēroga starpvalstu projektiem, kas spēj uzrunāt globālus līderus dažādos pasaules reģionos. Rīgā tiks uzņemti vairāk nekā 500 starptautisku institūciju un biznesa pārstāvji un vairāk nekā 100 starptautiskie masu mediji, kas paver lieliskas iespējas jaunu kontaktu dibināšanai un labākās pieredzes pārņemšanai.

Biznesa foruma darbs tiks organizēts vairākos diskusiju paneļos. 20.jūnijā plānots investīciju un prezidentu panelis. Investīciju paneli atklās EK viceprezidents Valdis Dombrovskis (JV), un OECD ģenerālsekretārs Matiass Kormans, akcentējot reģiona nozīmību un to, kas būtu jādara, lai padarītu reģionu vēl pievilcīgāku starptautiskiem ieguldījumiem.

Investīciju sadaļai sekos prezidentu panelis, kurā valstu augstākās amatpersonas diskutēs par ģeopolitiskās un ģeoekonomiskās situācijas ietekmi un pārrobežu infrastruktūras attīstību ar mērķi nodrošināt ilgtspējīgu reģionālo izaugsmi un īstenot redzējumu par vienotu Eiropas tirgu.

Foruma turpinājumā, otrdien, 21.jūnijā, dalībnieki pievērsīsies enerģētikas jautājumiem. Par šo tēmu diskutēs ES enerģētikas komisāre Kadri Simsone, ERAB Ilgtspējīgas infrastruktūras direktore Nandita Paršada, uzņēmuma "Rolls Royce" korporatīvo attiecību direktors Alastairs Evanss, kā arī enerģētikas uzņēmuma, atjaunojamās enerģijas attīstītāja "Orlen" pārstāve Anna Ļukaszevska-Trzeciakovska un citi.

Tiks meklēti risinājumi, kā nodrošināt līdzsvarotu un drošu enerģijas piegādi reģiona valstīm, izmantojot gan esošo infrastruktūru, gan būvējot jaunu. Lielākais izaicinājums būs atrast optimālas alternatīvas Krievijas energoresursiem, plānojot jaunos piegādes koridorus.

Transporta jomā galvenā uzmanība tiks veltīta pārrobežu multimodālajiem savienojumiem, tostarp "Rail Baltica", kas stimulē plašu teritoriju attīstību un spēj sniegt pievienoto vērtību daudzām nozarēm. Paneļdiskusijā piedalīsies uzņēmuma "Atkins" Dzelzceļa plānošanas direktors Vorviks Lovs un citi transporta un infrastruktūras jomas eksperti.

Biznesa forumā tiks runāts arī par digitalizācijas lomu reģiona attīstībā, akcentējot Eiropas digitālās infrastruktūras politikas ietvaru un vitāli svarīgo iedzīvotāju digitālo prasmju attīstību. Šajā diskusiju panelī piedalīsies "Google" viceprezidents Karans Bhatia, bijušais Slovēnijas Digitalizācijas ministrs Marks Boriss Andrijaničs, "Mikrotik" un ASV tirdzniecības palātas Latvijā vadītājs Džons Tallijs, kā arī Igaunijas pārstāvis, "Digital Nation Ltd" un "Greenergy Data Centers" līdzdibinātājs Ūlars Jākso.

LIAA Komunikācijas un informācijas departamentā atzīmēja, ka pēc Latvijas iniciatīvas biznesa forumā tiks diskutēts arī par misiju orientētu pieeju. Pasaulē patlaban ir daudz šķietami neatrisināmu problēmu, piemēram, vides piesārņojums, nevienlīdzība, darba iespējas robotizācijas laikmetā un citi lieli izaicinājumi. Misiju orientēta pieeja, kas ir OECD un ES līmeņa prioritārs problēmu risināšanas modelis, piedāvā stratēģiju, kā pārvarēt izaicinājumus, pārdefinējot tos konkrētās misijās.

Misiju īstenošana paredz publiskā sektora līderību, kas balstās zinātnes un inovāciju politikā, lai sasniegtu ambiciozus mērķus noteiktā laika periodā. Paneļdiskusijas dalībnieki aplūkos misiju pieeju kā līdzekli reģionālo problēmu risināšanai un jaunu starpnozaru sadarbības modeļu izveidei, balstoties inovācijās.

Panelī piedalīsies OECD un EK eksperti, kas strādā pie misiju ieviešanas inovāciju un publiskā sektora sadarbībai, kā arī "Google Cloud" platformas tehniskais direktors, inovators Džons Eibels un "LMT" viceprezidents Ingmārs Pūķis.

LIAA Komunikācijas un informācijas departamentā akcentēja, ka TJI tika radīta 2016.gadā ar mērķi stiprināt ekonomiskās attiecības un attīstīt starpvalstu komunikāciju, infrastruktūru un savietojamību 12 ES valstu vidū starp Baltijas, Melno un Adrijas jūru.

TJI dalībvalstis ir Austrija, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Igaunija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija. Savukārt TJI stratēģiskie partneri ir ASV, Vācija un EK.