Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas dome neizpauž, kad tiks uzsākti padomju pieminekļa Pārdaugavā demontāžas darbi

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Rīgas dome pagaidām neizpauž Pārdaugavā esošā padomju karavīriem veltītā pieminekļa demontāžas metodes un termiņus.

Šodien Rīgas domē notika darba grupas sanāksme, kurā pārrunāta turpmāko darbu gaita.

Sanāksmē esot pārrunātas gan demontāžas metodes, gan termiņi, taču, ņemot vērā, ka šis ir arī nacionālās drošības jautājums, vairāk par demontāžas procesu pašvaldība neatklāj.

"Saeima vakar apstiprināja likumprojektu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un demontāžu Latvijā. Tas paredz Uzvaras parkā esošā padomju pieminekļa demontāžu līdz 15.novembrim. Datums bija zināms jau iepriekš, tāpēc Rīgas pašvaldība jau bija uzsākusi aktīvu darbu un turpina strādāt pie pieminekļa demontāžas un konsultējas ar atbildīgajām institūcijām un iesaistītajiem komersantiem," norāda Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Jau ziņojām, ka Saeima pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti būs jādemontē līdz 15.novembrim.

Likumā noteikta Uzvaras parkā esošā pieminekļa nojaukšana. Tā pazemes daļas demontāža būs jāveic līdz 2023.gada 30.jūnijam. Pārējos demontējamos objektus līdz 31.jūlijam noteiks Ministru kabinets.

Jautājums par pieminekļu nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu.