Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā varētu pieaugt jau septembrī

© Kaspars Krafts/F64

Pašvaldības uzņēmums “Rīgas satiksme” gatavojas rudenim, kad varētu pieaugt pasažieru skaits, un nav izslēgts, ka biļete vienam braucienam varētu kļūt dārgāka jau septembrī, vēsta “Rus.LSM.lv”.

Pašlaik viena brauciena maksa 1,15 eiro nesedzot pat pusi no patiesajām brauciena izmaksām, kas ir atšķirīgas gan atkarībā no transporta veida, gan no maršruta, degvielas cenas un citiem rādītājiem. Pašlaik viena brauciena izmaksas varētu būt aptuveni 2,5 eiro.

Nav izslēgts, ka līdz rudenim vienreizējās biļetes cena varētu pieaugt. Šis lēmums jāpieņem Rīgas domei.

“Pašvaldība ir pasūtītājs, pašvaldība apstiprina [biļetes cenu]. Un pašvaldība var pieņemt lēmumu par biļešu vai mēnešbiļešu cenas palielināšanu vai pazemināšanu. No vienas puses, var palielināt cenu, bet tas var aizbiedēt pasažierus,” uzskata Innusa.

“Rīgas satiksme” bažījas, ka brauciena biļetes cenas kāpums varētu vairot “zaķus” sabiedriskajā transportā.

“Būtu ļoti labi un efektīvi, ja turpmāk sabiedrība “zaķus” neuzskatītu par varoņiem. Un norādītu, ka e-talons ir jāvalidē. Tikai ar sabiedrības atbalstu mēs varētu palielināt ieņēmumu daļu, kas nāk no transporta pasažieriem, nevis nodokļu maksātājiem,” norādīja “Rīgas satiksme” valdes loceklis Gints Zeltiņš.

Lai līdzsvarotu situāciju uzņēmumā, “Rīgas satiksme” piedāvā palielināt viena brauciena biļešu cenu, taču samazināt mēnešbiļešu cenu.

“Ir jābalansē, kur pacelt, ja tāds lēmums būs. Kaut kur jāpārskata, varbūt, par labu pasažieriem,” pieļauj Innusa.