Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kondratovičs atklāj, kādā unikālā vietā dzīvojis bērnībā

© Dāvis Ūlands/F64

Simts gadus senā Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza direktors Uldis Kondratovičs savā bērnībā ir dzīvojis tā teritorijā, kādā no tur esošajām mājiņām. Toreiz viņam prātā nenāca, ka dzīves ceļi liks viņam atkal atgriezties un pašam kļūt par Botāniskā dārza direktoru, vēsta LTV raidījums "Rīta Panorāma".

Savus pirmos desmit dzīves gadus es reāli fiziski esmu nodzīvojis Botāniskajā dārzā. Tepat dzīvojis, tepat blakus tagadējā Valsts vācu ģimnāzijā gājis skolā. Pirmie desmit dzīves gadi man te ir pagājuši starp augiem Botāniskajā dārzā, pie dīķa, palmu mājā, džungļos, visādos interesantos, aizraujošos stūrīšos,” stāstīja Kondratovičs.

Toreiz desmit gadu vecumā Kondratovičam ne prātā nenāca, ka viņš varētu iet tēva pēdās un pats kļūt par Botāniskā dārza direktoru.

Iesākumā viņš strādāja par pasniedzēju un vēlāk arī par dekānu Bioloģijas fakultātē. No 2018. gada viņš ir atgriezies savās bērnības mājās, apsaimniekojot 15 hektārus lielo platību.

Lai gan ikdienas darbā Kondratovičam bieži jādomā par saimnieciskiem jautājumiem, gadās dienas, kad kopā, piemēram, ar viesiem, izdodas mierīgā solī izstaigāt dārza teritoriju, ieklausīties putnu balsīs un pieķert sevi domājam šādas domas:

“Es domāju, ak, Dievs, te taču ir tik skaisti. Un to visu mūsu pašu cilvēki ir izdarījuši. Milzīgs paldies visam kolektīvam, tas ir fantastisks.”

Botāniskajā dārzā sastopami vairāk nekā 6000 dažādu augu. Te ir sugas no dažādām pasaules malām, tajā skaitā tādas, kas ir ļoti retas vai apdraudētas. Starp citu, dārza rododendru kolekciju savulaik sācis veidot tieši viņa tēvs Rihards Kondratovičs.