Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Staķis norāda, ka Rīgai nepieciešamas lielāks valsts atbalsts attiecībā uz bēgļu izmitināšanu

© f64.lv, Kaspars Krafts

Valstij jāparedz lielākas kompensācijas par bēgļu izmitināšanu viesnīcās, pretējā gadījumā tās šos pakalpojumus vairs nesniegs un bēgļu izmitināšanai būs jāmeklē jaunas vietas, šorīt LTV "Rīta panorāmā" aicināja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Staķis uzsvēra, ka bēgļu uzņemšana Rīgā turas uz "diviem vaļiem" - ļoti lielu daļu pie sevis uzņem iedzīvotāji, bet daļai mitekļus nodrošina pašvaldība. Pirms pāris nedēļām daļa pašvaldības izmitināto bēgļu jau pārvietota no viesnīcām uz pieticīgākiem hosteļa tipa mitekļiem.

Politiķim ir bažas, ka arī šīm viesu izmitināšanas iestādēm valdības piedāvātā cena šķitīs par zemu, tāpēc tās no jūlija varētu atteikties no sadarbības, tāpēc ar tām sāktas sarunas par risinājumiem, lai cilvēki netiek izlikti uz ielas.

Pilsētas mērs uzskata, ka Rīgā noteikti būtu jāparedz lielākas kompensācijas par izmitināšanu, jo tā ir dārgāka nekā citas pilsētas valstī. Viņa skatījumā, risinājums nevarot būt arī bēgļu pārvietošana uz skolām, jo tām pēc pāris mēnešiem atkal būs jāuzņem skolnieki.

Pašlaik pašvaldība izmitina ap 2080 bēgļus no Ukrainas.

Pēc Staķa stāstītā, katru dienu Rīgas bēgļu atbalsta centrā reģistrējas 100 līdz 150 jauni bēgļi, lielākais skaits no kuriem ir no Mariupoles. Turklāt Latvijā nonākušie bēgļi arvien skaudrāk sākot saprast, ka viņi šeit varētu palikt uz ilgāku laiku, ko apliecinot lielais pieteikumu skaits uz vietām izglītības iestādēs, piebilda Staķis.