Pie Medicīnas vēstures muzeja piektdien varēs ziedot asinis

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) aicina iedzīvotājus piektdien, 17.jūnijā, ziedot asinis Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izbraukuma asins ziedošanas punktā, informē muzeja komunikācijas speciāliste Līva Kalnača.

Atzīmējot Starptautisko asinsdonoru dienu, kuras mērķis ir īpaši mudināt cilvēkus pievienoties donoru kustībai, muzejs nolēmis uzņemt pie sevis VADC. Savulaik muzeja dibinātāja, profesora Paula Stradiņa vadībā 1941.gadā tika izveidota Republikāniskā Asins pārliešanas stacija, kas aizsāka asins ziedošanas kustību Latvijā.

Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam vai jebkurai citai personu identificējošai apliecībai, kas satur sekojošu informāciju - personas kodu, vārdu, uzvārdu un foto.

Pirms asins ziedošanas notiek saruna ar ārstu, tiek izmērīta temperatūra un asinsspiediens, kā arī noteikts hemoglobīna līmenis. Ja visi rādītāji ir labi, tad donors aicināts doties uz asins ziedošanas procedūru, kas ilgst aptuveni desmit minūtes.

Ziedojot asinis, tiek uzlabota veselība, jo organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma, atjaunojot asins sastāvu, tie gūts morāls gandarījums par paveikto, tiek saņemti asins analīžu rezultāti, viena apmaksāta brīvdiena un uzkodas, kā arī muzeja drauga karte bezmaksas apmeklējumam diviem cilvēkiem.

Asins ziedošanas punkts atradīsies aula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā Ukrainas neatkarības ielā 1 un darbosies no plkst.11 līdz 14.

Svarīgākais