Aktīvisti aicinās valdību risināt Latvijas mājokļu problēmas

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Šodien norisināsies akcija "(nepieeja)mājas", kurā aktīvisti aicinās valdību risināt Latvijas mājokļu problēmas - augošās cenas, enerģijas krīzi un bēgļu izmitināšanu, informē akcijas organizators Niks Derums.

Baumaņa skvērā plkst.19 akcijā ar uzrunām uzstāsies biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāve Evija Strupiša. Savukārt akcijas noslēgumā notiks gājiens ap Ministru kabineta ēku.

Pasākuma organizatori aicina cilvēkus ierasties ar guļammaisiem, lai uz brīdi tajos apgultos, tā simbolizējot bezpajumtniecību.

Kā skaidro Derums, Latvijā jau ilgstoši mājokļu cenas un īre aug straujāk par cilvēku ienākumiem. Tā esot izplatīta problēma daudzās valstīs, bet Latvija valsts līmenī mājokļu politikas problēmām netiek meklēti risinājumi.

Derums izceļ, ka Latvija Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu vidū izceļas ar mūsdienu prasībām nepiemērotu mājokļu fondu - trešā daļa iedzīvotāju dzīvo pārapdzīvotības apstākļos.

OECD iepriekš uzsvēris, ka Latvijā ir ļoti liels "nesasniegtais vidusslānis" - 44% iedzīvotāju, kas nekvalificējas sociālajam pabalstam un nevar arī saņemt hipotekāro kredītu sava mājokļa iegādei. Viņi esot spiesti atrast mājokli nelielajā īres tirgū, kas bieži nozīmē pārmērīgi augstas izmaksas vai dzīvi sliktos apstākļos.

Derums uzskata, ka bēgļu izmitināšana vēl vairāk pacels īres cenas, tāpēc nepieciešams gan papildu atbalsts bēgļiem, gan stratēģisks kopējās mājokļu politikas redzējums.

Latvijā

"Latvijas dzelzceļa" koncerns piedzīvo smagus zaudējumus, tāpēc nākas atlaist darbiniekus. Šogad darbinieku atlaišanu piedzīvojis meitasuzņēmums "LDz Cargo". Tas pārvācies uz desmitreiz mazākām telpām un pāri palikušo tehniku un mēbeles ziedojis labdarībai, kā arī vairākiem koncerna iekšējiem noteikumiem neatbilstošiem saņēmējiem, ziņo "Nekā personīga"