Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Komunālo maksājumu rēķins vienistabas dzīvoklim varētu sasniegt 300 eiro mēnesī

© Kaspars Krafts/F64

Nākamajā apkures sezonā rēķini par siltumu ievērojami pieaugs, un uzņēmumā “Rīgas siltums” prognozē, ka megavatstundas cena pašreizējo aptuveni 74 eiro vietā sasniegs 210 eiro, bet “Rīgas namu pārvaldnieks” paredz, ka apkures rēķins vidēji statistiskajā vienistabas dzīvoklī var sasniegt 150 eiro mēnesī, izskanēja Rus.LSM.lv raidījumā “TČK”.

“Rīgas siltuma” komercdirektore Tatjana Kuļešova pastāstīja, ka pašlaik aptuveni 10% galvaspilsētas dzīvojamo māju ir parādi par apkuri. Un, lai gan kopējā parāda summa pieauga, pašu parādnieku nekļuva vairāk.

Viņa atzina, ka uzņēmums pašlaik jau ir spiests aizņemties, lai norēķinātos ar energoresursu piegādātājiem. Ņemot vēra prognozes uz nākamo gadu, “Rīgas siltuma” saistību summa varētu pieaugt.

Kuļešova stāstīja, ka “Rīgas siltums” iepērk 70% siltumenerģijas no “Latvenergo”. “Šogad “Latvenergo” jau iesniedza regulatoram vairākus tarifu projektus, kur maksimālā gāzes megavatstundas cena ir aptuveni 160 eiro līmenī. Tas nozīmē, ka viņi varētu pārdot par aptuveni 200 eiro. Un mūsu cena par megavatstundu tad sasniegtu 210 eiro. Tā ka viss būs atkarīgs no gāzes cenas,” skaidroja siltumuzņēmuma pārstāve.

Savukārt galvaspilsētas māju apsaimniekošanas uzņēmuma “Rīgas namu pārvaldnieks” pārstāvis Krists Leiškalns lēsa, ka “runa ir par summām, kad rēķins par vienistabas dzīvokļa apkuri Rīgā var sasniegt 150 eiro”.

“Un tas ir tikai par apkuri. Kopumā rēķins, ņemot vērā elektroenerģijas sadārdzināšanos, būs vēl lielāks. Atkritumu izvešana arī kļūst dārgāka. Ūdens uzsildīšana sadārdzināsies. Ja summēs visus šos ciparus, tie veidos diezgan lielu rēķinu,” sacīja “Rīgas namu pārvaldnieka” pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, šādā veidā rēķins varētu tuvoties pat 300 eiro.

“Rīgas siltums” plāno celt piecas šķeldu katlu mājas, kas ļaus samazināt atkarību no gāzes, taču, pēc Kuļešovas vārdiem, tas neatrisinās problēmu pilnībā. Viņa gan norādīja, ka iedzīvotāji jau tagad var gatavoties ziemai - aicināt namu pārvaldniekus pārbadīt siltummezglus un pareizi noregulēt iekārtas. “Temperatūras pazemināšana par vienu grādu ļaus samazināt rēķinus par 5%-6%,” viņa sacīja.